Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сотбис“ на съд за картина на Караваджо

Предложили я като копие, но собственикът й твърди, че е оригинал за 10 млн. лири

Спорната картина „Картоиграчите“ на Караваджо, оценена на 10 млн. паунда - „Сотбис“ на съд за картина на Караваджо

Спорната картина „Картоиграчите“ на Караваджо, оценена на 10 млн. паунда

Грандиозен арт скандал с акукционна къща „Сотбис“ заради картина, купена преди 50 години за 140 британски лири, стигна до британския съд. В делото са замесени няколко от най-известните световни експерти по творчеството на Каравджо. „Сотбис“ е дадена на съд с обвиненията, че е приписала грешно авторството на картината „Картоиграчите“ на последователи на великия италиански художник, а не на него, като така я е подценила значително.

Платното беше пуснато на търг през 2006 г. от Ланселот Туейтс – наследник на военноморски лекар, който го купил през 1962 г. за въпросните 140 лири. Известният британският колекционер сър Денис Меън наддавал до последно за картината и я купил за 42 000 паунда. Малко по-късно той обявил, че „Картоиграчите“ е нарисувана от самия Караваджо и струва 10 млн. лири.

В съдебния иск продавачът Ланселот Туейтс твърди, че аукционната къща не се е консултирала с достатъчно експерти и не е провела необходимите тестове, преди да пусне „Картоиграчите“ за продажба. Картината е почти идентична с друга, носеща същото име, която е изложена в арт музея „Кимбъл“ в Тексас. На платното е нарисуван млад наивен аристократ, който става жертва на двама картоиграчи-мошеници.

„Сотбис“ яростно отричат обвиненията и твърдят, че версията, която са продали, е със значително по-ниско качество от оригинала в американската галерия. В каталога си от 2006-а от аукционната къща са посочили, че платното е от „последовател на Микеланджело Мериси да Караваджо“.

„Картината „Картоиграчите“ в Кимбъл е нарисувана от Караваджо с изключителна виртуозност и реализъм, с които са прочути ранните му творби. Качеството на показаното тук платно е далеч това на оригинала“, настояват от „Сотбис“.

Версията, че продадената картина е копие, се поддържа от Хелън Лангднън – британска биографка на Караваджо, и други водещи учени, включително американския изкуствовед Ричард Спиър.

Ищецът Ланселот Туейтс настоява, че аукционната къща не се е допитала до други водещи експерти като Мина Грегъри, авторка на няколко книги за Каравджо. Тя твърди, че е разрешила няколковековна загадка с идентифицирането на неизвестна досега картина на италианския художник, която се намира в частна колекция. Другият експерт, обявил „Картоиграчи“ за оригинал, е шефът на Ватиканския музей Антонио Паолучи.

Картините на Каравджо, починал през 1610-а на 38 години, рядко се появяват на търгове, тъй като се знае за съществуването на едва 50-тина. Сър Денис Меън има репутацията на колекционер, който е идентифицирал няколко картини на Караваджо, смятани преди това за изгубени. Сред тях е прочутата „Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител“, открита от него окачена в кабинета на римски кмет, за която се смятало, че е копие. Сър Меън почина през 2011 г. и завеща 58 платната от сбирката си на няколко британски галерии.

Спорната картина „Картоиграчите“ в момента е изложена в музея на Ордена на св. Йоан в Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg