Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Социалист върти игра на тронове в Съюза на писателите

 - Социалист върти игра на тронове в Съюза на писателите

Името, завещано от покойния Николай Петев, излезе начело в играта на тронове в Съюза на българските писатели. „Ако стане нещо с мен, изберете Боян“, казал Петев преди смъртта си миналата година, твърдят негови приближени. Именно Боян Ангелов получи най-много гласове в състезанието за нов председател. Те обаче засега не му стигат да завземе властта и стопанисва имотите на Съюза.

На събрание на писателите-партийци в СБП обаче е било решено именно той да стане шеф на Съюза. Ангелов е техен председател и член на БСП, дори сам публично го е изтъкнал на изборите в събота.

301 бяха членовете на Съюза на писателите, които гласуваха за нов шеф. Боян Ангелов събра 114 гласа, втори е Георги Константинов с 92. Следват Атанас Капралов, Венко Евтимов и Кънчо Кожухаров. Според Устава, за победа са нужни гласовете на над половината от присъстващите – или минимум 151 души.

Поетите Боян Ангелов (вляво) и Николай Милчев. Снимка: Фейсбук

Поетите Боян Ангелов (вляво) и Николай Милчев. Снимка: Фейсбук

Било е осуетено намерение за гласуване със 120 пълномощни, което е в разрез с Устава. Сега би трябвало да бъде насрочен нов вот за събирането на нужния сбор от гласове. Ще има опит за промяна на Устава на СБП, защото при повече от двама кандидати гласовете се разпиляват. Но за да има промяна на правилата, трябва да бъдат събрани 2/3 от 700-те членове на сдружението, или малко над 400 човека. А това е малко възможно, твърдят вещи в игрите в Съюза. Затова до следващите избори в СБП ще наблюдаваме игра на лобита.

Основният проблем са сделките за милиони с имоти, ощетили Съюза не само по времето на Николай Петев. Само от продажбата на сграда на „София прес“ в касата на писателите е трябвало да влязат 1,2 млн. лв. Там обаче има едва 50 000 лв., твърдят запознати. Дали „наследникът“ на последния председател ще замете следите от машинациите в СБП, или ще предизвика ревизия, за да започне начисто, се вълнуват в сдружението.

За съжаление, авторитетът на марката „Съюз на българските писатели“ е безвъзвратно изгубен. Този Съюз явно ще съществува, докато има трон от имоти. След продажбата им ще останат само… социалистите. Писателите може би ще са другаде.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90