POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Социалистическата естрада и София през 70-те възродени в нов български сериал (снимки)

Йорданка Христова е единствената звезда от периода, чието име не е променено в продукцията

Велислав Павлов в сцена от предстоящия сериал „Порталът“. Снимка: БНТ - Социалистическата естрада и София през 70-те възродени в нов български сериал (снимки)

Велислав Павлов в сцена от предстоящия сериал „Порталът“. Снимка: БНТ

Идеята за връщане във времето има много измерения – и художествени, и политическо-носталгични. Тя става все по-актуална на фона на обществените настроения, които се опитват да украсят спомените за близкото минало и утвърждават илюзорна носталгия към социализма.

Сериалът „Порталът” се заиграва с усмивка точно с тази носталгия на по-старото поколение, но и смята да покаже на по-младите как е изглеждало времето, за което са слушали само, при това явно недостатъчно. Според режисьора Илиян Джевелеков, носталгичната нотка е само вторичен ефект, на първо място са търсели начин да изградят добър жанров филм с машина на времето, обясни той пред „Площад Славейков“.

Сюжетът е обещаващ – мъж от 2019 г. попада в миналото през 1979 г. Трябва да разследва убийство, което още не се е случило. В същото време мъж от миналото попада в България днес. Приключения, криминална нишка, поп културата на естрадната епоха – рецептата за добро забавление е налице.

В „Порталът“ мъж от 2019 г. попада в миналото. Снимка: БНТ

Екипът е искал да разкаже на младото поколение близкото минало чрез поп културата, която е най-лесният начин да се опише средата. Но освен това авторите на сериала са успели да пресъздадат и множество други културни, социални и материални факти от края на 70-те. В сериала ще шестват чавдарчета, ще си припомним как изглеждаше социалистическата преса, ще видим руските автомобили, които единствено се разхождаха по българските улици тогава.

Снимка: БНТ

Естрадните певци и артисти, които и до днес са легенди на българската сцена, също ще имат своите аналози в сериала. Единствено името на Йорданка Христова обаче няма да бъде сменено. Българската естрадна дива е консултант на сериала, а нейната роля в него ще бъде изиграна от Мария Илиева, потвърди за „Площад Славейков” Джевелеков.

Актьорският състав е звезден. Голямата българска актриса Татяна Лолова ще играе буржоазна дама дисидент. В главните роли са Велислав Павлов, Александър Кънев, Стефания Кочева, Джулия Бочева. В други основни роли ще видим Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева. Специално участие имат актьорите Борис Луканов и Христо Мутафчиев.

Публиката ще си припомни много разпознаваеми естрадни звезди от периода. Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Изпълнителен продуцент на „Порталът“ е „Мирамар филм“ – продуцентската компания, създала „Дзифт“, “LOVE.NET” и „Вездесъщият“. Сценарият е на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова, а режисьор на всички шест серии е Илиян Джевелеков. Оператор е Мартин Балкански. Както във всички продукции на „Мирамар филм“, художник е Георги Димитров, в чиито ръце е пресъздаването на софийски екстериори и интериори от 70-те години.

Сериалът ще бъде излъчен в ефира на Българска национална телевизия след март 2021 г.

Част от сцените са заснети в Ректората на Софийския университет. Снимка: БНТ

„Порталът“ на снимачната площадка. Снимка: БНТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС