Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Социалните мрежи засилват чувството за самота

Фейсбук и Туитър не са решението, на което човечеството се надява, твърдят американски учени

Употребата на Фейсбук за повече от два часа дневно увеличава двойно шансовете човек да изпитва социална изолация.  - Социалните мрежи засилват чувството за самота

Употребата на Фейсбук за повече от два часа дневно увеличава двойно шансовете човек да изпитва социална изолация.

Социални мрежи като Фейсбук, Туитър и Пинтерест карат хората да се чувстват по-самотни, твърдят американски психолози. Според изследване на Медицинския университет в Питсбърг, употребата на подобни сайтове за повече от два часа дневно увеличава двойно шансовете човек да изпитва социална изолация, пише Би Би Си.

Резултатите от проучването сочат, че излагането на идеализирани изображения на живота на другите може да предизвика усещането за завист.

„Все още не знаем кое идва първо – употребата на социални медии или усещането за социална изолация – казва съавторът на изследването проф. Елизабет Милър. – Възможно е подрастващите, които вече се чувстват изолирани в обществото, да се обръщат към социалните мрежи. Или би могло засилената им употреба някак да предизвиква усещане за изолираност от реалния свят.“

Авторите на изследването споменават, че колкото повече време прекарва някой онлайн, толкова по-малко има за истинския живот. Употребата на социални мрежи подклажда също усещания за изключване – например когато се видят снимки на приятели да се забавляват на среща, на която вие не сте били поканен.

Изследваната група е включвала 2000 души на възраст между 19 и 32 години, които са били питани за ползването на подобни сайтове.

„Важно е да се изследва този проблем, защото психичните заболявания и социалната изолация са на епидемични нива сред младите – казва проф. Брайън Праймак. – По своята същност ние сме социални същества, но съвременният живот е склонен да ни разделя едни от други, вместо да ни обединява. Въпреки че може да изглежда, че социалните медии представят възможности да запълним тази обществена празнота, смятам, че изследването ни показва обратното – че те не са решението, на което хората се надяват.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90