Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Space Invader – анонимният уличен артист, чиято самоличност бе разкрита

Роден във Франция, художникът създава самостоятелно направление в изкуството – „Рубикубизъм”

Изображение на космически нашественик на стената до Двореца на папата
в Авиньон, Франция. Снимка: Уикипедия - Space Invader – анонимният уличен артист, чиято самоличност бе разкрита

Изображение на космически нашественик на стената до Двореца на папата в Авиньон, Франция. Снимка: Уикипедия

Space Invader е псевдоним на един от най-тайнствените улични художници в света. Името е заимствано от стара игра за видеоконзола, популярна през 70-те и 80-те години на ХХ век в Европа и Азия.

Тайната на Space Invader обаче бе разкрита, когато художникът заведе дело през 2016 г. срещу двама вандали, които разрушават една от неговите мозайки в Париж. Той губи делото, но и самоличността му става ясна – Space Invader всъщност е Франк Слама, художник, роден във Франция през 1969 г.

Дълго той нарича себе си „хакер на общественото пространство” и UFA – „неидентифициран свободен артист”. Приключенията му започват в средата на 90-те години. Тогава Space Invader разработва програмата си и нахлува в уличното пространство. Намесата му наподобява игра и изобразява игра. Напълно разрушавайки условностите, Space Invader преобразява уличното изкуство. За разлика от останалите стрийт артисти, той не използва боя, а керамични плочки. Всяка плочка е пиксел от компютърно изображение. Оставя не надписи и рисунки, а мозайка, с която рисува фантастични космически персонажи или възпроизвежда шедьоври на класическата живопис. Произведенията му могат да бъдат видени в 79 града, в над 35 страни. До януари 2020-а върху тях са изобразени 3858 изображения, съставени от над 1,5 млн. керамични плочки. Публикувани са 24 карти на „нападения”.

Дълго работи само с маска и през нощта. Предварително предупреждава жителите за „нападението”. Списъка на „завладeните” градове публикува в сайта си или в специално напечатани брошури. Понякога работите му се появяват в изложби, но тайнственият им автор не присъства официално на тях.

Художникът работи в характерен стил, създаден от самия него и наречен „Рубикубизъм”. Няма много последователи, но се намират достатъчно подражатели. През последните години Space Invader използва не само пиксели, но и QR кодове и истински кубчета на Рубик, за да прави мозайките си.

Една от най-коментираните му творби е мозайката от 31 декември 1999 г. върху буквата D в надписа над Холивуд, която е свързана с „Проблема 2000”. По-късно Space Invader поставя мозайки и върху останалите букви от надписа.

Но Париж е основното място за изявите му. През юни 2011 г. Space Invader отбелязва хилядната си инсталация в Париж. От 2000 г. насам често „завладява” и Хонконг, където вече има над 70 негови произведения. През 2012 г. художникът снима късометражния филм „Art4Space”, в който показва опита си да изпрати един от своите „пришълци” в космическото пространство.

Работите на Space Invader вече са обект и на колекциониране. Затова често са вандализирани и от тях са отмъквани керамични плочки. От 2010 г. насам художникът се опитва максимално да затрудни ловците на реликви и започва да поставя инсталациите си на по-труднодостъпни места.

Произведения на Space Invader са излагани в художествени галерии в Париж, Осака, Мелбърн, Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Рим. Участвал е в Лионското биенале на съвременното изкуство, в центъра на културата „Бурсан“ в Истанбул и много други. Негови творби са продавани за над 250 хил. долара от „Сотбис“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах