Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Спайк Лий коригира документален сериал заради конспиративни теории за 11 септември

Той изглежда напълно се съгласява с конспиративната група „Архитектите и инженерите за истината за 11 септември“, призовавайки за ново разследване, посочват журналисти

„Хората са ме наричали расист, антисемит, женомразец, да мислят каквото искат. Аз все още съм тук и вече 40 г. правя кино“, казва режисьорът Спайк Лий пред „Ню Йорк Таймс“. Снимка: Стопкадър от видеото - Спайк Лий коригира документален сериал заради конспиративни теории за 11 септември

„Хората са ме наричали расист, антисемит, женомразец, да мислят каквото искат. Аз все още съм тук и вече 40 г. правя кино“, казва режисьорът Спайк Лий пред „Ню Йорк Таймс“. Снимка: Стопкадър от видеото

Спайк Лий ще преработи част от най-новия си документален сериал за HBO „NYC Epicenters 9/11-2021½“ (Ню Йорк Сити епицентрове 9/11-2021½), една от темите в който е посветена на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Това стана ясно от изявление на режисьора, публикувано в сайта на HBO. Мярката се налага заради критиките срещу режисьора, че в поредицата лансира конспиративни теории.

„Обратно в монтажната съм и преглеждам осмата и последна глава от „NYC Epicenters 9/11-2021½“. Моля с уважение да изчакате с оценките си, докато не видите финалния вариант“, се казва в изявлението на Лий.

В първоначалния си вариант последният епизод от поредицата съдържа разговори с членове на конспиративната група „Архитекти и инженери за истината на 11 септември“ и други поклонници на конспирациите, обобщават американските медии, чиито представители получиха възможност да гледат сериите предварително.

Последните 30 минути от епизода, в които се съдържат разговорите с недоказани теории, ще бъдат съкратени, потвърждават от HBO за „Върайъти“. Освен с терористичните атаки, поредицата се занимава и с други ключови събития от последните две десетилетия в Ню Йорк като встъпването на Доналд Тръмп в длъжност на президент, протестите след убийството на Джордж Флойд и пандемията от COVID-19 в Ню Йорк.

Критики към Спайк Лий започват да циркулират в социалните мрежи след интервю за „Ню Йорк Таймс“ от 23 август, в което режисьорът казва, че все още има неизяснени обстоятелства около самолетните атентати. Лий намеква, че не вярва на официалното обяснение на правителството за случилото се на 11 септември.

„Количеството топлина, нужно за стопяването на стоманата – тази температура не е достигната. И начинът, по който сграда 7 пада – когато я сравните с други срутвания на сгради, които са били контролирано разрушени, сякаш гледате едно и също нещо. Но хората ще решат сами. Моят подход е да включа информацията във филма и да оставя хората да преценят сами за себе си. Уважавам интелигентността на публиката“, казва Лий в интервюто.

„Надявам се след тази документална поредица Конгресът да проведе изслушване за 11 септември“, добавя режисьорът.

Лий „изглежда напълно се съгласява с „Архитектите и инженерите за истината за 11 септември“, призовавайки за ново разследване“, пише Каролин Фрамке във „Върайъти“.

„Лий и HBO предоставят на Ричард Гейдж [основателя на конспиративната група] и неговите теории на конспирацията най-голямата и най-популярната платформа, която някога някога са имали, насочвайки своите зрители директно към блато от ужасно опасни идеи“, предупреждава и Джеръми Стал от списание „Стейл“.

„Хората са ме наричали расист заради „Постъпи както трябва“. Казваха, че за „Mo’ Better Blues“ съм антисемит. „She’s Gotta Have It“ беше мизогинен. Да мислят каквото искат. Но знаете ли какво? Аз все още съм тук и вече 40 г. правя кино“, казва Лий пред „Ню Йорк Таймс“.

Поредицата „NYC Epicenters 9/11-2021½“, чиято първа серия бе излъчена на 22 август, се състои от 4 епизода, всеки от който е съставен от две части. За създаването ѝ Лий е провел над 200 интервюта с различни хора. На темата за самолетните атентати са посветени третият и четвъртият епизод. Планира се финалът да бъде излъчен на 11 септември, когато ще се отбележат 20 години от падането на Кулите близнаци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС