Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спайк Лий: На всеки десет години чернокожите получават „Оскар”

Филмовата академия все повече заприличва на днешна Америка, твърди режисьорът

Режисьорът Спайк Лий позира с Гран при на журито в Кан за своя филм „BlacKkKlansman“ през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Спайк Лий: На всеки десет години чернокожите получават „Оскар”

Режисьорът Спайк Лий позира с Гран при на журито в Кан за своя филм „BlacKkKlansman“ през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият филм на Спайк Лий „BlacKkKlansman” е номиниран за шест награди „Оскар”, включително за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър сценарий. Но Лий не смята, че заслугата за номинацията е изцяло негова, а че за това до голяма степен е отговорно движението #OscarsSoWhite. Церемонията по раздаването на наградите е вечерта на 24 февруари, а заради часовата разлика у нас ще се излъчи в ранните часове на 25 февруари.

Режисьорът присъства на галата „Icon Mann“ на 21 февруари в Бевърли хилс, където бе отличен с наградата „Legacy Award“, съобщава „Холивуд Рипортър”. По време на благодарствената си реч Лий покани на сцената бившия президент на Филмовата академия Шерил Бун Айзъкс, за да благодари на нея и на основателката на #OscarsSoWhite Ейприл Рейн, защото „те са причината, поради която ние имаме номинации… те са отговорни за всички чернокожи с номинации”.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ОСКАР 2019“

Рейн започна движението „Толкова бели оскари” през 2015 г., след като в основните категории не бяха номинирани цветнокожи и това предизвика вълна от недоволство. От тогава Академията работи активно за разнообразие сред членовете си, като кани в редиците си повече жени, повече цветнокожи и кинаджии от неамерикански произход. Само през 2018 г. покани за членство са разпратени до 928 души (за сравнение: през 2015-а поканите са били 322).

Спайк Лий смята, че благодарение на двете жени членовете с право на глас са по-разнообразни и „не е като да сме през 1990-а”, когато широкото мнение бе, че номинацията му за най-добър филм за The Right Thing е била пренебрегната.

„Винаги съм се чувствал така, когато се раздават награди – каза Лий. – Питам се кой гласува. Академията изглежда все повече като Америката, в която живеем, и това бе вашата визия (на Шерил Бун Айзъкс и на Ейприл Рейн – бел. ред.).”

Според режисьора, признанието за „черни филми” е циклично и „на всеки десет години чернокожите получават награди”. Всяко десетилетие той се пита „Откри ли Холивуд чернокожите?”, но след това идвала деветгодишната суша, така че не е ясно какво може да се случи следващата година.

„Много са номинираните, особено режисьорите, а те дали ще направят филм следващата година?“, каза Лий в речта си.

За да не се превърнат „Черната пантера“ и „BlacKkKlansman“ в поредната краткотрайна тенденция, цветнокожите трябвало да се превърнат в „пазачите на индустрията”.

„Пазачите решават кои филми да направим и кои не, но ако не сме в стаята, ние нямаме глас. Ако не сме в стаята, има суша, има празник на глада – продължи режисьорът. – Искаме да има продължение, в което да можем да покажем работата си на света и да демонстрираме, че чернокожите не сме една монолитна група. Изглеждаме различно, мислим различно, обличаме се различно.”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС