Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спасение от бутафорията: 3D Царевец от Средновековието (видео)

Възстановките на историческото ни минало може да бъдат само виртуални

Тази виртуална възстановка на хълма Царевец е хипотетична, каквато е и възстановката на Ларгото в София - но поне не унищожава древните руини и изглежда много по-добре. Снимка: Стопкадър - Спасение от бутафорията: 3D Царевец от Средновековието (видео)

Тази виртуална възстановка на хълма Царевец е хипотетична, каквато е и възстановката на Ларгото в София - но поне не унищожава древните руини и изглежда много по-добре. Снимка: Стопкадър

Една интересна високотехнологична идея може да ни позволи да се наслаждаваме на цялото антично и средновековно културно наследство без страх, че туристическите маси ще изпотъпчат някоя ценност, без пластмасови бутафории и имитации, без да бъде съсипана нито частица от него с бетон и тухли. И дори без кой знае какви финасови средства. Това е виртуалната реалност, в която може да ни потопи интерактивната 3D визуализация – проект, над който работят Марин Крънзов и Любомир Русев от студио „Parizagames”.

Основната мисия на техния проект е да създадат възможно най-реалистична и автентична визуализация на „Царевец” – а по-нататък и на други исторически обекти. След моделирането на сложния терен на историческия хълм, е нужно да се реконструира поотделно всяка сграда, да се моделират и анимират достатъчно персонажи, които да населят улиците на средновековната крепост, заедно със звукови ефекти и музика. Всичко това се прави в тясно сътрудничество със специалисти по история и археология.

Разбира се, в повечето случаи видео реставраторите разполагат само с основите на дадена сграда и това, което вижда публиката, след като те са си свършили работата, няма как да е каквото е било, но може поне да изглежда достоверно – като патриаршеската катедрала на хълма Царевец. Или пък да прилича просто на паралелепипеди, иззидани с нови тухли – както онези правилни форми на Ларгото, които безуспешно се опитват да влязат в ролята на древноримски руини.

Това, което правят Марин и Любомир, може да ви вкара директно в историческата атмосфера на Търново от времето на Второто българско царство, вместо в атмосферата на ново строителство и европейски пари, които трябва да бъдат усвоени по спешност. Можете да се пренесете в тяхната версия на Царевец от ХIII век и да разгледате дворцовия комплекс на компютрите си. Но далеч по-интересната опция е да се качите на търновския хълм, да си сложите специалните очила и докато се разхождате из средновековната крепост, с помощта на най-съвременните VR (Virtual Reality – виртуална реалност) технологии да разглеждате сградите, работилниците и църквите, да се срещате със стражи, боляри, обикновени граждани, да избирате дали да се разхождате през нощта или през деня, както и да си избирате сезона, да чувате камбанния звън на църквите и песнопенията на поповете в реално време от първо лице, с високореалистична графика, такива, каквито са били. Или пък не съвсем, но това няма как да се разбере.

А ако се разбере, тогава специалистите ще променят виртуалната реалност така, че да отговаря на новите открития много по-бързо, лесно и евтино, отколкото всичко изградено напоследък от тухли, камък итонг и дори пластмаса. Освен това има планове да бъдат разработени подобни виртуални визуализации и за други исторически обекти в други градове.

Марин има сериозен опит като 3D артист в компании като Ubisoft и Masthead. Създавал е околната среда, терените и сградите на няколко игри от поредицата Assassins’ Creed. Любомир е програмист, който е разработвал компютърни игри и софтуер за 3D графика като част от екипите на Ubisoft, Chaos Group и др. Те не искат пари от държавата, започват кампания за финансиране чрез краудфъндинг. Можете да се запознаете с това, което са направили дотук като демонстрация на Фейсбук страницата им – „Визуализация на крепостта „Царевец“.

Тяхната работа вдъхва надеждата, че не само е възможно да се „пренесем“ в средновековния Царевец и други исторически места, но и да сведем до минимум опасността от поражения като Ларгото, крепостта Кракра и други бъдещи бутафорни подигравки с историята.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg