Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Спасението на една много, много важна риба

Изложба в Лайпциг, посветена на човешкия отпечатък върху природата - замърсяването, свръхпродукцията и разхищението на ресурси

Стопкадър от видеото „Много, много важна риба“ - Спасението на една много, много важна риба

Стопкадър от видеото „Много, много важна риба“

Човешкия отпечатък върху природата представя груповата изложба „Zero Waste“ (Нулев отпадък) в Музея на изящните изкуства в Лайпциг. От 25 юни до 8 ноември посетителите могат да се запознаят с творби на концептуални артисти от цял свят, които представят по нетрациционен начин проблемите със замърсяването на околната среда и свръхпотреблението на съвременния човек. Показани са последствията от употребата на пластмаса, химикали и масовото производство, както и използването на отпадъци в произведения на изкуството.

Сред интересните експонати в изложбата е видеото „Very Very Important Fish“ (Много, много важна риба) на Ирван Ахмет и Тита Салин, отбелязва „Тагесшау“. То документира „спасителната операция“ на обикновена малка рибка, която двамата артисти успяват да извадят от препълнен с боклуци канал в Джакарта. С конвой мотористи за подкрепление и сигнални флагчета рибката е пренесена в шепи до чиста река извън града.

Серията фотографии „Breath by Breath“ (Дъх по дъх) от Вибха Галхорта показва проблема със замърсяването на въздуха – общ за всички големи градове по света. С графични репрезентации, както и с кадри от осъществяването му, е представен и проектът на Галорти „Black Cloud“ (Черен облак), при който множество черни хвърчила, символизиращи наличието на вредни частици в атмосферата, биват пуснати в небето. За авторката е важно да ангажира възможно най-много хора, за да привлече внимание към каузата за опазване на околната среда, затова е привлякла доброволци към изпълнението на проекта.

Вибха Галхорта, „Breath by Breath“

Графичен проект към произведението „Black Cloud“ на Вибха Галхорта

Изпълнението на „Black Cloud“ на Вибха Галхорта

За инсталацията „Shipwreck“ (Корабокрушение) Елиана Ередиа използва еднократни предмети от бити като найлонови торбички и пластмасови чаши и с помощта на вода и въздух придава на материали, които иначе отиват на боклука, естетически смисъл.

Елиана Ередия, „Shipwreck“

Идеята на „Zero Waste“ е не само да представи критиката на артистите към негативното въздействие на човека върху природата и последиците от консуматорските му навици, но и да провокира дискусия за възможните решения на проблемите, развитието на движенията за опазване на околната среда и установяването на по-устойчив начин на живот. Проектът цели да се изследва разхищението на ресурси също в света на изкуството и въглеродния отпечатък дори и на самата изложба.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах