Софийски международен панаир на книгата

Спасените две столични къщи, на които ще бъде върнат статутът

На къщата на бул. „Цариградско шосе“ в столицата да бъде върнат статута на паметник, обещава министърът на културата Боил Банов. Снимки: Емил Л. Георгиев - Спасените две столични къщи, на които ще бъде върнат статутът

На къщата на бул. „Цариградско шосе“ в столицата да бъде върнат статута на паметник, обещава министърът на културата Боил Банов. Снимки: Емил Л. Георгиев

„Площад Славейков“ откри двете столични къщи, на които е бил свален специалният статут по времето на министъра на културата Вежди Рашидов. Едната се намира на ул. „Шести септември“ и в нея се помещава офис на „Софийска вода“, а другата е на бул. „Цариградско шосе“. Двете ще бъдат спасени от събаряне, стана ясно на среща с медиите във вторник на министъра на културата Боил Банов, зам.-кмета на София Тодор Чобанов и главния архитект Здравко Здравков.

НИПК е отнел специалния им режим в пакет заедно с Двойната къща, впоследствие съборена от своя нов собственик Кирил Кирилов, познат още като Киро Японеца. По думите на министър Банов, след преговори с Кирилов собственикът е приел да възстанови стария вид на къщата.

Вижте още: КИРО ЯПОНЕЦА ПРИЕЛ ДА ВЪЗСТАНОВИ ДВОЙНАТА КЪЩА

Другите две обаче не са застрашени от събаряне, гарантира Боил Банов и обеща и на трите да бъде върнат статута на паметници на културата.

Америка за България

Според източници на „Площад Славейков“, на още редица къщи от Стара София е свален специалният режим. Паметниците на културата в столицата са 1400, 850 от които се намират в центъра на града.

Къщата на бул. „Цариградско шосе“

Къщата на ул. „Шести септември“

ДС