Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Спаси София“ критикува VIP-достъпа до площад „Света Неделя“

Общинарите се кълняха, че площадът ще стане пешеходен. Е, автомобилите ще бъдат премахнати, освен ако не сте VIP, коментират градските активисти

План на автомобилния поток в проекта на архитектурно студио „Фуксас“ - „Спаси София“ критикува VIP-достъпа до площад „Света Неделя“

План на автомобилния поток в проекта на архитектурно студио „Фуксас“

Новият проект за преустройство на площад „Света Неделя“, представен в детайли преди дни, вече  получава и политически отзиви. В общественото обсъждане се включи групата „Спаси София“, която атакува проекта на арх. Масимилиано Фуксас – не с естетически, а с етични аргументи.

Според „Спаси София“, няма никаква причина в центъра на столицата да бъдат предвидени „VIP автомобилен поток, VIP паркинг, VIP вход, VIP достъп“. Активистите от групата поставят въпроса кои са тези випове и защо за тях правилата не важат, както за всички останали граждани. От проекта се вижда, че VIP-подходитe на площада са до патриаршията, храма „Света Неделя“ и входа на „София Хотел Балкан“.

От „Спаси София“ все пак признават, че проектът на арх. Фуксас има преимущества пред хаоса и разрухата, които царят на площада днес, но добавят:

„Управляващите Общината отново спъват този напредък още в зародиш. Безброй пъти и кметът Фандъкова, и главният архитект Здравко Здравков, и самият арх. Фуксас се кълняха, че първата им задача е превръщането на пространството в пешеходна зона и премахване на паркираните автомобили. Е, автомобилите ще бъдат премахнати, освен ако не сте VIP.

Ще бъдат използвани скъпи едноразмерни гранитни плочи в два цвята, формиращи специфична текстура на площадното пространство. Осигуряването на VIP-паркинг за джипове и лимузини е най-бързата гаранция за унищожаване на ремонтираните площи и възвръщането на вече традиционния им изпотрошен вид”.

Основното искане на градските активисти е да се побърза с ремонта на площада. Но според тях новият проект ще отнеме много време, тъй като е сложен и изисква сериозно финансиране. Затова настояват за истински гаранции за изпълнението, „за да се избегне поредно фиаско като на Графа“.

Общинският съветник Борис Бонев, който влезе в СОС като представител на „Спаси София“, е внесъл в общинския съвет още през март 2020 г. доклад за превръщането на площад „Света Неделя“ в изцяло пешеходна зона и възвръщането на естествените функции на пространството. Групата обаче твърди, че „с безкрайни трикове управляващите от ГЕРБ-ВМРО бавят разглеждането на предложението ни в СОС, търсейки абсурдни аргументи, с които да защитят настоящия хаос. Начинът, по който изглежда пл. „Света Неделя“ е срамен за един съвременен европейски град”.

Призивът им е отправен към кмета на София:

„Йорданка Фандъкова, ако Вие и Вашият екип нямате желанието, амбицията или уменията да оставите подобни срамни гледки в миналото, това не означава, че всички граждани трябва да се задоволят с такава посредствена визия за София“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg