Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спасиха открадната литография на Мунк

Двама мъже са арестувани във връзка с кражба от 2009 г.

Картините на Едвард Мунк са честа цел на крадците. През 2004-а бе задигнат и шедьовърът на художника – „Викът“. - Спасиха открадната литография на Мунк

Картините на Едвард Мунк са честа цел на крадците. През 2004-а бе задигнат и шедьовърът на художника – „Викът“.

Полицията в Норвегия е арестувала двама мъже във връзка с кражбата на картина на Едвард Мунк през 2009 г. От арт търговец в Осло тогава бе задигната оцветената на ръка литография „История“. Творбата вече е възстановена, предава „Гардиън“.

Според говорител на полицията в норвежката столица, задържаните мъже са заподозрени в притежание на крадени вещи. Те обаче не са обвинени за самата кражба.

Творбите на Мунк са популярна цел за арт престъпниците. Най-известният обир бе през 2004 г., когато въоръжени мъже нахлуха посред бял ден в Музея на Мунк в Осло и откраднаха шедьоврите „Викът“ и „Мадона“. По-късно картините бяха открити, а сигурността в културния институт бе сериозно засилена.

Вижте още: ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС