Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Спасителят на света“ става част от съдебен спор

Руският милиардер Риболовлев съди „Сотбис“ за измама

Местоположението на „Спасителят на света“ е неизвестно от 2017 г., когато бе продадена за 450 млн. долара на саудитския принц Мохамед бин Салман Ал Сауд. Репродукция: Уикипедия - „Спасителят на света“ става част от съдебен спор

Местоположението на „Спасителят на света“ е неизвестно от 2017 г., когато бе продадена за 450 млн. долара на саудитския принц Мохамед бин Салман Ал Сауд. Репродукция: Уикипедия

„Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи предстои отново да стане част от обществения дебат, макар и точното му местоположение все още да е в неизвестност – картината е една от четирите, за които руският олигарх Дмитрий Риболовлев иска да осъди аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк.

Колекционерът, чието състояние към момента „Форбс“ изчислява на около 6,6 млрд. долара, твърди, че е бил измамен с 1,2 млрд. долара от швейцарския бизнесмен Ивс Бувие, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Той му продал 38 произведения на изкуството на стойност 2 млрд. долара между 2003-а и 2014 г., но ответник по делото е само аукционната къща, защото според Риболовлев измамата в сумите се е случвала с тяхно знание. Аукционната къща е поискала значително по-висока сума от пазарната за 15 произведения, твърди колекционерът, но според окръжния съд в Ню Йорк основание за повдигане на обвинения може да се намери само в четири транзакции. Става дума за продажбата на „Спасителят на света“ на Леонардо (по-късно продаден в „Кристис“ за 450,3 млн. долара); „Водни змии II“ (Wasserschlangen II) на Густав Климт; „Le Domaine d’Arnheim“ на Рене Магрит и скулптурата „Tête“ на Модиляни.

Покупката дори само на тези четири произведения е довела до щети за 200 млн. долара за Риболовлев, настоява ищецът. Съдът обаче съветва двете страни да търсят извънсъдебно споразумение, тъй като в противен случай „делото ще бъде рисковано, скъпо и потенциално срамно и за двете страни“. Съветът е бил пренебрегнат, съобщава „Арт Нюзпейпър“, и „двете страни“ очакват насрочването на дело със съдебни заседатели.

„Сотбис“ не спорят, че Рилобовлев е бил жертва на измама, но заявяват, че не са знаели за нея и със сигурност не са били съучастници, улеснявайки Бувие. От документите става ясно, че той е бил един от най-ентусиазираните клиенти на аукционната къща – в периода между 2005-а и 2015 г. са регистрирани над 800 транзакции с швейцарския арт дилър. Бувие от своя страна отрича да е прекрачвал закона и пред „Арт Нюзпейпър“ заявява, че като търговец на изкуство има право сам да определя комисионната си.

В случая със „Спасителят на света“ представител на „Сотбис“ представил картината на Риболовлев в нюйоркския му пентхаус, по това време най-скъпия апартамент в цял Манхатън. Собственик на произведението тогава е Бувие, който го купил за 83 млн. долара. Само дни по-късно „Спасителят“ отива при Риболовлев срещу сумата от 127,5 млн. долара.

Други документи, представени от ищеца, намекват, че представители на „Сотбис“ редовно са комуникирали с Бувие и са покачвали драстично цените на различни произведения по негово настояване, измисляйки най-различни обстоятелства – така например скулптурата „Tête“ на Модиляни първо е изчислена на 8 млн. евро, две години по-късно вече оценена на 55 млн. евро. Само след месец стойността на произведението вече е 70-90 млн. евро. По-малко от 24 часа по-късно „Сотбис“ променя първоначалната си оценка и така цената достига 80-100 млн. евро.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg