Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Спасяват книжарницата в Бургас със статут „паметник на културата“?

Към момента няма подадени проекти за нови сгради на площад „Тройката“, съобщи кметът Димитър Николов

Ден след съобщението за протест в защита на книжарницата в Бургас, министърът на културата Боил Банов и кметът Димитър Николов излязоха с пресконференция пред медиите в морския град. Снимка: Стопкадър - Спасяват книжарницата в Бургас със статут „паметник на културата“?

Ден след съобщението за протест в защита на книжарницата в Бургас, министърът на културата Боил Банов и кметът Димитър Николов излязоха с пресконференция пред медиите в морския град. Снимка: Стопкадър

Сградата на книжарница „Хеликон“ в Бургас, както и останалите в района, да бъдат обследвани повторно дали отговорят на критериите за паметници на културата, поръча министърът на културата Боил Банов. Към момента в община Бургас не са заявени проекти за събаряне или строителство на нови сгради на площад „Тройката“, съобщи кметът Димитър Николов. Такива не са постъпили и в Министерството на културата. 

На 24 февруари граждани се заканиха да излязат на мирен протест „С книга в ръка“, за да изразят недоволство срещу събарянето на сградата, както и с надеждата, че Министерството на културата и общината ще се намесят. Реакцията не закъсня – днес кметът на Бургас Димитър Николов и министър Боил Банов излязоха пред медиите в морския град.

Кметът Николов съобщи, че в квартала, където се намира въпросната книжарница, две от сградите са паметници на културата – противно на първоначалната информация. Вчера активисти съобщиха, че на място на старите къщи на площад „Тройката“ ще бъде изградена нова офис сграда.

Вижте още: ПРОТЕСТ В БУРГАС СРЕЩУ СЪБАРЯНЕ НА КНИЖАРНИЦА

От този момент нататък стопираме каквито и да е действия, докато не се произнесем по характеристиките на сградите на площада. Ще се установи дали може да се направи ансамбъл от паметници на културата, което е нашата цел не само в Бургас, но и в Пловдив, в София и в останалите градове“, каза Банов.

Обследването ще продължи около месец, а комисията ще започне работа още тази седмица.

Такава система съм създал в Министерството на културата, че е абсурдна хипотезата с няколко чиновнически подписа да се разреши събаряне на паметник на културата. В момента, в който срещнем думите „събаряне“, „надграждане“ или „преизграждане“, хипотезите са две. Ако става въпрос за нещо видимо нагло, случаят отива в прокуратурата, а ако има някаква обосновка, минава през органа на министерството, състоящ се от над 15 души професори и академици“, каза министърът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах