Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спасяват разкопките на Ларгото с пари от Комисията за бедствия и аварии

Експертна група изпомпва блатата и мисли как да покрие руините

Там, където преди около 1800 години е крачел римският император Константин Велики, сега има блата. Снимки: Красимир Иванов - Спасяват разкопките на Ларгото с пари от Комисията за бедствия и аварии

Там, където преди около 1800 години е крачел римският император Константин Велики, сега има блата. Снимки: Красимир Иванов

За пресушаване на разкопките на Античния комплекс „Сердика“ на Ларгото в центъра на София Министерството на културата ще иска пари от Комисията за бедствия и аварии. Това съобщи служебният министър на културата Мартин Иванов в ефира на БНР. Аргументът му да моли точно тази комисия са проливните дъждове и бури това лято, превърнали древните улици на Сердика в блато.

Историкът Иванов ще търси решение на финансовия проблем още с вътрешни резерви в своето министерство, ще се търсят средства и от Министерството на финансите.

Largo2-a

Доц. д-р Мартин Иванов твърди, че Министерството на културата съвместно със Столична община ще предприеме незабавно аварийна консервация на археологическите находки. „Очаквам от експертите, които днес съм назначил, още до края на седмицата да ми препоръчат необходимите мерки как да действаме в сегашната ситуация, – каза Иванов. – Трябва не само да изпомпаме водата от обекта, което е сравнително лесно изпълнимо, но е редно да се предприемат и конкретни мерки това да не се случи и следващ път. На второ място, експертната група трябва да препоръча и какво трябва да се направи, така че тези зидове от античността да могат да изчакат окончателното решение на обжалваната процедура“.

Largo3-a

Министърът обясни, че висшето арт ведомство вече няколко пъти е обявявало и провеждало конкурси за завършването на античния обект, но те са се проваляли поради обжалвания. Дори в момента обявената нова процедура се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията.

„Докато очакваме от Комисията за защита на конкуренцията да се произнесат по внесената жалба, съвместно със Столична община ще направим необходимото зидовете и археологията, която е изключително ценна и уникална, да бъдат запазени за идните поколения“, каза Мартин Иванов.

Служебният министър на културата разкри още, че МВР не е оттегляло и няма намерение да оттегля охраната от Националния музеен комплекс „Шипка-Бузлуджа“. Междуведомствената работна група на Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи вече е намерила решение т. нар. Български Лувър, Националният исторически музей и комплексът „Шипка-Бузлуджа” да бъдат обявени за обекти от национално значение и така да бъде осигурена тяхната охрана.

Largo4

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС