Спасяват с инвитро изчезващия судански бял носорог

Извън зоопарковете са останали само две женски

Суданският бял носорог на име Судан бе приспан през март тази година поради напредналата си възраст (43 г.). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Спасяват с инвитро изчезващия судански бял носорог

Суданският бял носорог на име Судан бе приспан през март тази година поради напредналата си възраст (43 г.). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени създадоха първите ембриони на носорог. Целта на намесата им е да спасят силно застрашения вид судански бял носорог – извън зоопарковете в момента живеят само две женски (в резервата „Ол-Педжета”, Кения). Последният мъжки, наречен Судан, беше приспан през март в Кения заради напредналата си възраст (43 г.). Това означава, че видът е обречен на изчезване, ако инвитро методът не проработи, пише „Индипендънт”.

В света има около 21 хил. южни бели носорози, които могат да бъдат използвани за сурогатни майки. След като ембрионите бъдат имплантирани, учените се надяват, че до три години светът ще види първото бебе судански бял носорог от десетилетия насам.

Яйцеклетките на суданския бял носорог са малко на брой – затова учените първоначално смесват генетичен материал на южен бял носорог и спермата на судански бял носорог. Следващата стъпка ще е по-трудна: създаването на чист вид.

Ако методът даде резултат и се родят здрави бебета, това няма да е краят на трудностите пред суданския бял носорог – липсата на генетично разнообразие може да се окаже проблем за здравето на новата популация.

Америка за България

В лабораториите все още се пазят няколко проби от кожа на почти изчезналите животни. Медицината днес е напреднала дотолкова, че стволовите клетки от кожата могат да бъдат превърнати в репродуктивен материал. Процедурата обаче ще отнеме поне 10 години. Въпреки това, резултатите от извличането на стволови клетки от ембрион на южен бял носорог са обнадеждаващи.

„Това са първите ембриони на носорог, създадени с инвитро в света – казва проф. Томас Хилдебранд от Института за изследване на животните и дивата природа „Лайбниц” в Берлин. – Те имат голям шанс да предизвикат бременност, веднъж щом бъдат имплантирани в сурогатната майка.”

Работата по проекта започва през 2008 г., когато става ясно, че на планетата живеят последните судански бели носорози. Популацията им е унищожена от бракониери, които в дивата природа умъртвяват животните заради ценния им рог. Видът може да се размножава в зоологически градини, но това е бавен и сложен процес.

„Сега ясно виждаме моралното задължение не само да помогнем на суданския бял носорог да оцелее някак в зоологически градини, но и да върнем вида обратно в дивата природа”, коментира Ян Стейскал от чешкия зоопарк „Двур Кралове” и част от изследователската група учени.

Bookshop 300×250 3

Специалистите се надяват, че властите в Кения ще им разрешат да вземат яйцеклетки от двата женски носорога в близките месеци. И двете имат проблеми с размножаването, но при южния бял носорог дори материал от стари или стерилни индивиди е бил използван за създаването на ембриони.

Извличането на яйцеклетка е сложно и може дори да бъде опасно за животното, ако нещо се обърка. Методът е чрез тръба в ректума, а за целта носорогът трябва да бъде упоен поне за два часа.

„Много се страхуваме, че нещо неочаквано може да се случи по време на процедурата, свързано със сърцето или друг орган, това ще бъде кошмар – споделя опасенията си Хилдебранд. – Но сме силно уверени, че можем да изкараме яйцеклетки.”

Използването на инвитро техника, за да се спасят застрашени видове от изчезване е познато още от 70-те, когато методът за пръв път се прилага върху хора и животни. До сега обаче изкуственото оплождане е помогнало само на три застрашени вида: голямата панда, азиатския слон и чернокракия пор.

Bookshop 728×90