Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„СпейсЕкс” с трети старт на свръхтежката си ракета

„Фалкон Хеви” излетя от площадката, използвана преди 50 години за полетите до Луната

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин). Снимка: SpaceX - „СпейсЕкс” с трети старт на свръхтежката си ракета

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин). Снимка: SpaceX

Американската компания „СпейсЕкс“ (SpaceX) проведе рано сутринта на 25 юни трети пуск на свръхтежката ракета „Фалкон Хеви“ от площадка 39A на Космическия център „Кенеди“, се съобщава в Туитър акаунта на компанията.

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин), за да достави в продължение на 6 часа своя полезен товар от 24 спътника на три различни околоземни орбити. По-малко от три минути след изстрелването, двата странични двигатели на ракетата са се отделили и са се завърнали, за да направят меко кацане близо до космическия център „Кенеди” във Флорида. Две минути по-късно се е отделил и основният бустер, който се приземил на площадка в океана. Този елемент от изпитанието не се получи при предишния тестов полет. Но първата степен на ракетата не е успяла да осъществи меко кацане на площадката в Атлантическия океан, предвидена за нея. Снабденото с парашут и двигател устройство се е блъснало в платформата с размери 90/50 метра, след което се е възпламенило, съобщават световните агенции.

С ракетата е пътувала и пепелта от 152 души, включително на астронавта Бил Пог, работил на първата космическа станция на НАСА.

Според изпълнителния директор на „СпейсЕкс” Илон Мъск, „тази мисия е „най-сложната за компанията досега”.

Америка за България

По-рано този месец бе обявено, че централният блок, горната степен и обтекателят са произведени от компанията наскоро, докато двата странични ускорителя са използвани и във втория старт на свръхтежката ракета.

Първият старт на „Фалкон Хеви“ се състоя през февруари 2018 г. Вторият бе през април 2019-а. В максималната си конфигурация ракетата е в състояние да изнесе на ниска околоземна орбита 64 тона. Понастоящем „Фалкон Хеви“ е единствената в света действаща свръхтежка ракета.