VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„СпейсЕкс” с трети старт на свръхтежката си ракета

„Фалкон Хеви” излетя от площадката, използвана преди 50 години за полетите до Луната

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин). Снимка: SpaceX - „СпейсЕкс” с трети старт на свръхтежката си ракета

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин). Снимка: SpaceX

Американската компания „СпейсЕкс“ (SpaceX) проведе рано сутринта на 25 юни трети пуск на свръхтежката ракета „Фалкон Хеви“ от площадка 39A на Космическия център „Кенеди“, се съобщава в Туитър акаунта на компанията.

Ракетата е излетяла в 2,30 ч. по ИСВ (българско време 9,30 ч. тази сутрин), за да достави в продължение на 6 часа своя полезен товар от 24 спътника на три различни околоземни орбити. По-малко от три минути след изстрелването, двата странични двигатели на ракетата са се отделили и са се завърнали, за да направят меко кацане близо до космическия център „Кенеди” във Флорида. Две минути по-късно се е отделил и основният бустер, който се приземил на площадка в океана. Този елемент от изпитанието не се получи при предишния тестов полет. Но първата степен на ракетата не е успяла да осъществи меко кацане на площадката в Атлантическия океан, предвидена за нея. Снабденото с парашут и двигател устройство се е блъснало в платформата с размери 90/50 метра, след което се е възпламенило, съобщават световните агенции.

С ракетата е пътувала и пепелта от 152 души, включително на астронавта Бил Пог, работил на първата космическа станция на НАСА.

Според изпълнителния директор на „СпейсЕкс” Илон Мъск, „тази мисия е „най-сложната за компанията досега”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

По-рано този месец бе обявено, че централният блок, горната степен и обтекателят са произведени от компанията наскоро, докато двата странични ускорителя са използвани и във втория старт на свръхтежката ракета.

Първият старт на „Фалкон Хеви“ се състоя през февруари 2018 г. Вторият бе през април 2019-а. В максималната си конфигурация ракетата е в състояние да изнесе на ниска околоземна орбита 64 тона. Понастоящем „Фалкон Хеви“ е единствената в света действаща свръхтежка ракета.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg