Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спектакъл в памет на Дамян Дамянов: Обичам те, живот!

Представят книга с избрана лирика на поета, съставена от Надежда Захариева

Дамян Дамянов (1935-1999) - Спектакъл в памет на Дамян Дамянов: Обичам те, живот!

Дамян Дамянов (1935-1999)

Каква магия си, каква!, възкликва за любовта в началото на едно от стихотворенията си големият Дамян Дамянов. Блестящият лирик, играещ шах със себе си, щеше да навърши 80 години на 18 януари. В сряда, 25 февруари, негови приятели, близки и почитатели ще се съберат на юбилейна вечер в негова памет в зала 7 на НДК. Поетичният спектакъл е наречен „Обичам те, живот“.

Sakroveniya_cover-a

„Стиховете на Дамян Дамянов се четат днес, ще се четат и в бъдеще, докато ги има България и българския език“, каза на погребението на поета Николай Хайтов. Те ще прозвучат и в сряда, както и стихове на Дамянов в изпълнение на актьорите Искра Радева и Ириней Константинов.

Спомени за поета ще разкажат колегата му и приятел Найден Вълчев и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. В спектакъла ще вземат участие още композиторът Хайгашод Агасян и младата певица Неделяна Христова.

Водещ на вечерта е поетесата и съпруга на Дамянов Надежда Захариева. Тя ще представи съставената от нея книга „Съкровения“ („Ентусиаст“) с избрана лирика от знаковия български поет.

„Стихове пиша с едничката мисъл да съборя стената между себе си и хората. Аз не мога да ида при тях, нека песните ми идат и им кажат, че ги обичам“, пише в първата си книга Дамянов, прикован вече на инвалидна количка. Искреността, честността и откровеността му са магията, с която той печели любовта на хилядите свои почитатели.

Този текст започна с първата строфа от стихотворението „Любов“ на Дамян Дамянов. И може би е подходящо да завърши с финала му:

Чрез теб, безсмъртнице Любов,

дори смъртта е миг безсмъртен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg