СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спектакъл за онзи, който помни детския си сън

Мариус Куркински поставя „Синята птица“ на Метерлинк в Народния театър

Режисьорът Мариус Куркински посвещава спектакъла на онзи човек, който помни своя детски сън – онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Снимки: Стефан Ненков, 3inSpirit - Спектакъл за онзи, който помни детския си сън

Режисьорът Мариус Куркински посвещава спектакъла на онзи човек, който помни своя детски сън – онзи сън, който го е накарал да обикне светлината. Снимки: Стефан Ненков, 3inSpirit

Бащата на символистичния театър, Морис Метерлинк, отново ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Трийсет години след първото представление на „Синята птица“, поставена от режисьора Николай Люцканов, сега пиесата се възражда и през погледа на Мариус Куркински. Премиерните представления са на 24 и 25 март.

„Синята птица“ е най-светлата и философски проникновена пиеса на Метерлинк – създадена през 1908 г., тя е плод на духовната и творческа промяна у драматурга, настъпила с началото на новия век. Пиесата – приказка феерия – разказва за брат и сестра в търсене на щастието – отразено в Синята птица на щастието, с помощта на една добра фея.

„На сцената бих искал да покажа хора, поставени в съвсем обикновени и реално възможни житейски обстоятелства, но така, че с едно едва доловимо изместване на обичайната гледна точка към живота на човека и действителността ясно да се проявят техните връзки и взаимоотношения с Неизвестното…”, казва Метерлинк, носител на Нобелова награда за литература (1911).

„Синята птица“ е най-светлата и философски проникновена пиеса на Метерлинк.

„Синята птица“ е най-светлата и философски проникновена пиеса на Метерлинк.

Режисьорът Мариус Куркински посвещава спектакъла на онзи човек, който помни своя детски сън – онзи сън, който го е накарал да обикне светлината; сънуван на Бъдни вечер, в чистата нощ преди Рождество Христово.

В спектакъла участват над 20 актьори: Димитър Николов, Ванеса Лу, Рени Врангова, Илиана Коджабашева, Веселин Анчев, Василена Винченцо, Валентин Ганев, Виктория Колева, Деян Ангелов, Пламен Пеев, Милена Атанасова, Албена Колева, Дарин Ангелов, Дамян Тенев, Виктор Танев, Цветомира Даскалова, София Бобчева, Благовест Благоев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Албена Ставрева, Вяра Табакова.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, с асистент Андреа Попова. Музиката е поверена на Емилиян Гацов – Елби. Преводът на пиесата е на Невена Стефанова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg