Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Отличията обявени онлайн, на живо - наесен

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

С два приза отличи Пловдивската община спектакъла „Одисей“, заглавие от афиша на градския драматичен театър. Наградата се присъжда ежегодно на изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив.

Отличието се връчва в 12 раздела. Наградата в категория „Театър“ се дава на Пловдивския театър за спектакъла „Одисей“, постановка на Диана Добрев. Авторът на пиесата – Александър Секулов, стана носител на приза за художествена литература и хуманитаристика.

За „Журналистика“ „Награда Пловдив“ отива у Теодор Караколев за „десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.“. Колектив с ръководител арх. Петко Костадинов печели отличието за „Архитектура и естетизация на градската среда“, проф. акад. Милчо Василев – за музика, Ангел Герджиков – за изобразително изкуство, а Соня Станкова е удостоена за фотография и операторско майсторство. Приза за „Художествен превод” получава Манол Пейков за превода на поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“, издадена от „Жанет 45“.

Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос получава Виктор Бойчев, директор на Кукления театър в Пловдив, за „издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Наградите бяха обявени онлайн за пръв път заради ограниченията в епидемиологичната ситуация. Общината планира статуетките да бъдат връчени на живо – на тържествена церемония на Римския стадион на 1 септември.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3