VivaPay

Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Отличията обявени онлайн, на живо - наесен

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

С два приза отличи Пловдивската община спектакъла „Одисей“, заглавие от афиша на градския драматичен театър. Наградата се присъжда ежегодно на изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив.

Отличието се връчва в 12 раздела. Наградата в категория „Театър“ се дава на Пловдивския театър за спектакъла „Одисей“, постановка на Диана Добрев. Авторът на пиесата – Александър Секулов, стана носител на приза за художествена литература и хуманитаристика.

За „Журналистика“ „Награда Пловдив“ отива у Теодор Караколев за „десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.“. Колектив с ръководител арх. Петко Костадинов печели отличието за „Архитектура и естетизация на градската среда“, проф. акад. Милчо Василев – за музика, Ангел Герджиков – за изобразително изкуство, а Соня Станкова е удостоена за фотография и операторско майсторство. Приза за „Художествен превод” получава Манол Пейков за превода на поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“, издадена от „Жанет 45“.

Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос получава Виктор Бойчев, директор на Кукления театър в Пловдив, за „издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Наградите бяха обявени онлайн за пръв път заради ограниченията в епидемиологичната ситуация. Общината планира статуетките да бъдат връчени на живо – на тържествена церемония на Римския стадион на 1 септември.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg