Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Отличията обявени онлайн, на живо - наесен

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Спектакълът „Одисей” с „Награда Пловдив” за литература и театър

Сцена от спектакъла „Одисей“. Снимка: Александър Богдан Томпсън

С два приза отличи Пловдивската община спектакъла „Одисей“, заглавие от афиша на градския драматичен театър. Наградата се присъжда ежегодно на изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив.

Отличието се връчва в 12 раздела. Наградата в категория „Театър“ се дава на Пловдивския театър за спектакъла „Одисей“, постановка на Диана Добрев. Авторът на пиесата – Александър Секулов, стана носител на приза за художествена литература и хуманитаристика.

За „Журналистика“ „Награда Пловдив“ отива у Теодор Караколев за „десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.“. Колектив с ръководител арх. Петко Костадинов печели отличието за „Архитектура и естетизация на градската среда“, проф. акад. Милчо Василев – за музика, Ангел Герджиков – за изобразително изкуство, а Соня Станкова е удостоена за фотография и операторско майсторство. Приза за „Художествен превод” получава Манол Пейков за превода на поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“, издадена от „Жанет 45“.

Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос получава Виктор Бойчев, директор на Кукления театър в Пловдив, за „издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език“.

Наградите бяха обявени онлайн за пръв път заради ограниченията в епидемиологичната ситуация. Общината планира статуетките да бъдат връчени на живо – на тържествена церемония на Римския стадион на 1 септември.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах