Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

Петзвездни заглавия в програмата, някои от тях наречени от критиката „пир за сетивата“ (видео, линк). Без субтитри на български език

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър - Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър

С всички кина у нас и повечето по света затворени поне до Великден, прожекциите на спектакли на Британския национален театър ще продължат онлайн. Всеки четвъртък на YouTube канала на театъра ще бъде излъчено по едно заглавие безплатно. Субтитри на български език няма да има. Но линковете ще бъдат активни и след първия показ.

Онлайн програмата започна на 2 април с комедийния спектакъл „One Man, Two Guvnors“ (Един слуга, двама господари) по пиесата на Ричард Бийн. Тя е разработена от популярната италианска комедия дел`арте „Слуга на двама господари“ на италианския драматург от XVIII в. Карло Голдони. Режисьор е Никълъс Хайтнър, а в главната роля влиза Джеймс Кордън.

За първи път играна през 2011 г., в следващите години постановката получава чудесни отзиви от критиката и се качва и на Бродуей.

Фантастико

Триумф на визуалната и вербална комедия. Една от най-забавните продукции в цялата история на Националния театър“, пише „Гардиън“ и дава пет звезди на спектакъла.

Според критиката това е „един от най-забавните спектакли, поставяни някога в Лондон“.

В програмата тази седмица влиза „Джейн Еър“ по Шарлот Бронте – постановката на режисьорката Сали Куксън ще бъде достъпна на 9 април в 19 ч. британско време (22 ч. българско). Премиерата е през 2015 г. в театър „Олд Вик“, две години по-късно се мести в Националния театър. Дълъг 3 часа и 15 мин., спектакълът е определен като „пир за сетивата“, „Гардиън“ отново дава пет звезди.

Следващата седмица може да гледаме „Островът на съкровищата“ по Робърт Луис Стивънсън. Познатата история е адаптирана за сцена от Бриони Лейвъри през 2014 г., режисьор е Поли Финдли. Тя изненадва с решението си да повери ролята на Джим Хокинс на актрисата Патси Феран, резултатът е ласкави отзиви в британската преса.

Последното заглавие в онлайн афиша е класиката „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир. Постановката на Саймън Годуин дебютира през 2017 г. в театър „Оливие“, а онлайн публиката ще я види на 23 април. Критиците са впечатлени от актрисата Тамзин Грейг, която влиза в мъжка роля, Малволио.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах