POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

Петзвездни заглавия в програмата, някои от тях наречени от критиката „пир за сетивата“ (видео, линк). Без субтитри на български език

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър - Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър

С всички кина у нас и повечето по света затворени поне до Великден, прожекциите на спектакли на Британския национален театър ще продължат онлайн. Всеки четвъртък на YouTube канала на театъра ще бъде излъчено по едно заглавие безплатно. Субтитри на български език няма да има. Но линковете ще бъдат активни и след първия показ.

Онлайн програмата започна на 2 април с комедийния спектакъл „One Man, Two Guvnors“ (Един слуга, двама господари) по пиесата на Ричард Бийн. Тя е разработена от популярната италианска комедия дел`арте „Слуга на двама господари“ на италианския драматург от XVIII в. Карло Голдони. Режисьор е Никълъс Хайтнър, а в главната роля влиза Джеймс Кордън.

За първи път играна през 2011 г., в следващите години постановката получава чудесни отзиви от критиката и се качва и на Бродуей.

Триумф на визуалната и вербална комедия. Една от най-забавните продукции в цялата история на Националния театър“, пише „Гардиън“ и дава пет звезди на спектакъла.

Според критиката това е „един от най-забавните спектакли, поставяни някога в Лондон“.

В програмата тази седмица влиза „Джейн Еър“ по Шарлот Бронте – постановката на режисьорката Сали Куксън ще бъде достъпна на 9 април в 19 ч. британско време (22 ч. българско). Премиерата е през 2015 г. в театър „Олд Вик“, две години по-късно се мести в Националния театър. Дълъг 3 часа и 15 мин., спектакълът е определен като „пир за сетивата“, „Гардиън“ отново дава пет звезди.

Следващата седмица може да гледаме „Островът на съкровищата“ по Робърт Луис Стивънсън. Познатата история е адаптирана за сцена от Бриони Лейвъри през 2014 г., режисьор е Поли Финдли. Тя изненадва с решението си да повери ролята на Джим Хокинс на актрисата Патси Феран, резултатът е ласкави отзиви в британската преса.

Последното заглавие в онлайн афиша е класиката „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир. Постановката на Саймън Годуин дебютира през 2017 г. в театър „Оливие“, а онлайн публиката ще я види на 23 април. Критиците са впечатлени от актрисата Тамзин Грейг, която влиза в мъжка роля, Малволио.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90