VivaPay

Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

Петзвездни заглавия в програмата, някои от тях наречени от критиката „пир за сетивата“ (видео, линк). Без субтитри на български език

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър - Спектакли на Британския национален театър безплатно онлайн

На 9 април ще гледаме спектакъла „Джейн Еър“. Снимка: Национален театър

С всички кина у нас и повечето по света затворени поне до Великден, прожекциите на спектакли на Британския национален театър ще продължат онлайн. Всеки четвъртък на YouTube канала на театъра ще бъде излъчено по едно заглавие безплатно. Субтитри на български език няма да има. Но линковете ще бъдат активни и след първия показ.

Онлайн програмата започна на 2 април с комедийния спектакъл „One Man, Two Guvnors“ (Един слуга, двама господари) по пиесата на Ричард Бийн. Тя е разработена от популярната италианска комедия дел`арте „Слуга на двама господари“ на италианския драматург от XVIII в. Карло Голдони. Режисьор е Никълъс Хайтнър, а в главната роля влиза Джеймс Кордън.

За първи път играна през 2011 г., в следващите години постановката получава чудесни отзиви от критиката и се качва и на Бродуей.

Америка за България

Триумф на визуалната и вербална комедия. Една от най-забавните продукции в цялата история на Националния театър“, пише „Гардиън“ и дава пет звезди на спектакъла.

Според критиката това е „един от най-забавните спектакли, поставяни някога в Лондон“.

В програмата тази седмица влиза „Джейн Еър“ по Шарлот Бронте – постановката на режисьорката Сали Куксън ще бъде достъпна на 9 април в 19 ч. британско време (22 ч. българско). Премиерата е през 2015 г. в театър „Олд Вик“, две години по-късно се мести в Националния театър. Дълъг 3 часа и 15 мин., спектакълът е определен като „пир за сетивата“, „Гардиън“ отново дава пет звезди.

Следващата седмица може да гледаме „Островът на съкровищата“ по Робърт Луис Стивънсън. Познатата история е адаптирана за сцена от Бриони Лейвъри през 2014 г., режисьор е Поли Финдли. Тя изненадва с решението си да повери ролята на Джим Хокинс на актрисата Патси Феран, резултатът е ласкави отзиви в британската преса.

Последното заглавие в онлайн афиша е класиката „Дванайсета нощ“ по Уилям Шекспир. Постановката на Саймън Годуин дебютира през 2017 г. в театър „Оливие“, а онлайн публиката ще я види на 23 април. Критиците са впечатлени от актрисата Тамзин Грейг, която влиза в мъжка роля, Малволио.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg