Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Сфумато“ създаде свое времеубежище онлайн

„Виртуална работилница Сфумато" с над 200 часа спектакли, фрагменти от тях, репетиции и трейлъри

Владо Пенев и Валери Йорданов в сцена от „Апокриф”, един от спектаклите, който може да се гледа безплатно в новия сайт на „Сфумато”. Снимка: Стопкадър  - „Сфумато“ създаде свое времеубежище онлайн

Владо Пенев и Валери Йорданов в сцена от „Апокриф”, един от спектаклите, който може да се гледа безплатно в новия сайт на „Сфумато”. Снимка: Стопкадър

Цели спектакли, фрагменти от тях, репетиции, трейлъри представя в нова онлайн платформа  театър „Сфумато”, съобщиха от театъра. „Виртуална работилница Сфумато“ прави публичен видеоархива, натрупал се през 30-годишното съществуване на едноименния театър.

Във виртуалната история на театъра могат да бъдат гледани представления от 1991-а до 2016 година засега. Сред тях са „Джендем хан”, моноспектакъл на Михаил Илийков по мотиви от книгата на Екатерина Томова „Забравените от небето”, режисиран от Иван Добчев през 1991 г., „Апокриф”, авторски спектакъл на Маргарита Младенова и Иван Добчев по автентични апокрифни български текстове, поставен за пръв път през 1997 г., „Долината на смъртната сянка: Альоша” по „Братя Карамазови” от Фьодор Достоевски, спектакъл от 2004 г. и много други. Зрителите ще могат да видят ранни прояви на сцената на вече утвърдени актьори като Деян Донков, Явор Бахаров, Иван Юруков, да си припомнят сценографията на Даниела Олег Ляхова, която изгради голяма част от лицето на Театър „Сфумато”.

До момента във „Виртуална работилница Сфумато” има над 200 часа видеоматериал. Платформата ще бъде попълвана постоянно. Тя ще генерира и нови съдържания, заснети специално за нея – репетиции, дискусии, нови представления. Предвижда се да там да има и излъчвания на живо, с което Театър „Сфумато” да се превърне във виртуална сцена или лаборатория.

По време на пандемичните ограничения много театри предложиха на публиката си онлайн излъчвания на спектаклите си от последните сезони и от по-далечно минало. Театър „Възраждане” пръв отвори виртуална територия за гледане на спектакли на живо още през пролетта на 2020 г. „Виртуална работилница Сфумато” не възнамерява да ограничи работата си само по време на пандемията, твърдят нейните създатели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах