Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спекула с гей културата, а не защита

Проверяват защо Национален фонд „Култура“ е финансирал хазартно порно шоу с драг-кралици

Държавно финансиране от Национален фонд „Култура“ е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. - Спекула с гей културата, а не защита

Държавно финансиране от Национален фонд „Култура“ е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици.

Може да ви звучи парадоксално, но България има стародавни традиции в Drag queen културата. Много е важно – преди да навлезем в разсъждения за смисъла на този тип шоу – да разберем какво всъщност са драг кралиците. Противно на всеобщия стереотип, това не е синоним на транссексуални хора. Драг-кралиците могат да бъдат гей (най-често са), но не е задължително.

Всъщност става дума за шоу, в което мъже играят пародиен образ на жени и хиперболизират женското поведение. Има много карнавалност в това и едно от доказателствата откриваме при образите на кукерите. Преоблеченият като булка мъж, традиционен кукерски символ, е праобраз на драг-артист.

И в съвремието сме виждали драг кралици, дори ги аплодирахме бурно навремето. Прословутите образи на Слави Трифонов и Август Попов в първото „Ку-ку“, когато те играеха, преоблечени като жени, са изцяло в традициите на драг-шоуто. Така че можем да приветстваме лидера на „Има такъв народ“ като пионер на драг културата у нас.

Днес, когато ЛГБТ+ хората са приемани нормално и все по-рядко (в западния свят, не у нас) са подлагани на тормоз, драг-кралиците заемат огромна ниша в шоу забавленията. На Запад има дълги риалити сериали с участието на мъже, преоблечени като жени, и те се радват на зрителски интерес. Без това да развращава зрителите.

Мисълта ми е, че драг куийн културата трябва да бъде адекватно представена в България, без това да предизвиква културен шок.

Налице е обаче проблем с факта, че Национален фонд „Култура“ (НФК) е финансирал шоу с драг-кралици. Оказва се, че през 2022 г. по програмата „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ в категорията „Културно предприемачество“ държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата в размер на 93 248, 04 лева е получена от фирмата „Сингъл Степ“ ЕООД, която представлява организацията „The Steps“.

Всъщност Министерството на културата е дало пари не за истинско вариететно изпълнение на драг кралици, а за нещо като порноспектакъл, който е просто придружаваща програма на хазартна игра. Като оставим настрана полемичния въпрос дали изобщо шоупрограми, които имат потенциал да печелят достатъчно, трябва да бъдат подкрепяни финансово от държавата, трябва да се запитаме защо и как Национален фонд „Култура“ е оценил именно този проект. Министерството на културата вече назначи проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент.

ЛГБТ+ общността у нас има нужда от подкрепа на държавно ниво, за това съмнение няма. Но „Кинки Дринго“, както е наименованието на шоуто, по-скоро спекулира с гей културата, отколкото да я защитава. Няма нищо културно в демонстрацията на „златен член“ пред публика, нито в „завързване за стола“ и „въртене на топки“ в бинго. Обявени са цени за вход и за първоначален залог, тоест – освен финансирането от НФК, шоуто си е подсигурило и допълнителни приходи. Това е източване на средства, не подкрепа за ЛГБТ+ хората.

Драг куийн шоуто, спечелило финансиране от НФК, не може и не бива да бъде поставяно на равна нога с изкуствата, които загубиха публика заради пандемията. Целта му не е да наложи един пренебрегван и сравнително непознат у нас културен феномен. Идеята му е да предизвика шум, който да бъде допълнително осребрен.

Но всеобщото възмущение би могло да се пренасочи към по-сериозния проблем, който натрапчиво се налага в социалната ни среда не само в този случай. Залети сме от реклами на хазарт, във всеки град има по няколко зали за залагания, народът се превръща в хазартно зависима маса.

Имаме да извървим дълъг път, преди да започнем да приемаме необичайното. Патриархалната ни настройка дълго ще реагира първосигнално на „нетрадиционните“ субкултури. Но точно това ни пречи сега да си зададем правилните въпроси и да си изясним критериите. И точно това улеснява онези, които искат да се възползват недостойно от съвсем основателната политика за подкрепа на ЛГБТ+ хората.

Когато надушим корупция, добре е да се възмутим от нея, а не от нечия сексуалност. Корупцията вреди на всички, сексуалността е личен въпрос.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg