Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спенс възпя сблъсъка на Георги Лозанов и Криско

Георги Лозанов и Криско в този клип имат внушението на двойката антиподи Алеко и Бай Ганьо. - Спенс възпя сблъсъка на Георги Лозанов и Криско

Георги Лозанов и Криско в този клип имат внушението на двойката антиподи Алеко и Бай Ганьо.

Цивилизационният сблъсък между Георги Лозанов и Криско около „Видимо доволни“ вдъхнови ново хип-хоп творчество. Рапърът Спенс възпя епичните телевизионни драми в парчето „Палим, палим“. Песента бе качена в навечерието на „Вси светии“ и за да е в тон с празника Вси светии в клипа Спенс се е преобразил като председателя на СЕМ. До него е антиподът му Криско, в чиято роля влиза незнаен брадясал субект.

С тази песен Спенс представя Георги Лозанов и Криско като неделима двойка в логиката на Алеко и Бай Ганьо. Образите на двамата обаче не са добре изведени, защото не става съвсем ясно кой от двамата е „маняка“. Авторът се опитва да пародира Криско, но е уцелил и Лозанов. Председателят на СЕМ е представен като събирателен образ на интелектуалеца, който в очите на Спенс също не е достоен за уважение, а по-скоро предизвиква почуда и неразбиране.

Спенс Лозанов в "Палим, палим"

Спенс Лозанов в „Палим, палим“

„В този трак ще ти правя комплименти, пожелавам ти цял живот да се возиш в бентли, но ще ти дам един безплатен съвет – събирай пари да си купиш респект…“, гласи една от новите хип-хоп рими. В текста има много препратки към „Видимо доволни“, присъства и рефренът „Палим, палим“, който е флегматично артикулирана версия на габровския „оригинал“.

Това е второто парче, породено от присъствието на Криско в родния хип-хоп. Каквото и да е съдържанието на песента, а тя е не по-малко цинична от „Видимо доволни“, изпълнителят вече е заявен като значима фигура на българската сцена. Криско не просто привлече вниманието на двама от популярните си предшественици в българския рап – Спенс и Ицо Хазарта, той ги пали, вълнува, влияе им, кара ги да творят. Превърнал се е в техен вдъхновител. Какво по-голямо признание за него?!

Любопитно е и друго – в тази пародия Мария Илиева липсва. Защото песента „Видимо доволни“ очевидно заличи нея като уважаван изпълнител, но създаде звезден статус на Криско.

Спенс, това ли беше целта ви? Впрочем, перуката и папийонката добре ви стоят…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90