Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спешна нужда от ревизия в театъра

„РевизорЪт“ на Нина Димитрова се завръща на нова сцена

„РевизорЪт“ на Гогол  е пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода. Илюстрация: Детайл от плаката, художник: Георги Васев - Спешна нужда от ревизия в театъра

„РевизорЪт“ на Гогол е пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода. Илюстрация: Детайл от плаката, художник: Георги Васев

След Сатирата „РевизорЪт“ влиза в нов театър – „Сити Марк Арт Център“. Причината е спешната нужда от ревизия, която всеки трябва да направи на собствения си „душевен град”, за да не „живеят добре у нас днес само свинете”, казва режисьорката на спектакъла по Гогол Нина Димитрова. Но освен морална, има и практична причина за промяната: трупата ще получи шанса да играе пред повече от двойно по-голям салон, тъй като за зала „Щастливеца“ в Сатирата билетите бързо се изчерпваха. Така на 17 март „РевизорЪт“ ще се появи на нова театрална сцена – в бившето кино „Левски“, на столичния бул. „Янко Сакъзов“. 

Поставен през 2017 г. със студентите на Димитрова от НАТФИЗ в Сатиричен театър „Алеко Константинов”, „РевизорЪт“ бе оценен високо както от публика, така и от критиката. Спектакълът бе отличен за режисура, сценография и мъжка роля от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, с признание за най-добър спектакъл от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и с четири статуетки „Икар“ – за игряващите звезди Павел Емилов, Антоан Петров, Денис Хаят и Шахин Шехзен. Четиримата ще излязат и на новата сцена, с тях ще са и останалите любимци на публиката Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Димитр Несторов, Мартин Христов, Воил Велев. Сценографията отново е на Юлиана Войкова-Найман и Борис Далчев.

Денис Хаят (в черно) в ролята на Хлестаков и Шахин Шехзен (в червено) в ролята на Градоначалника, носители на награда „Икар 2018” за дебют на Съюза на артистите в България и награда за мъжка роля на Националния фестивал на малките театрални форми, Враца, 2018. Снимка: Нели Павлова

Вижте още: „РЕВИЗОРЪТ“ В САТИРАТА – ХИТЪТ НА СЕЗОНА

„РевизорЪт” е третият спектакъл по Гоголев текст на Нина Димитрова след неостаряващия „Шинел”, който вече 27 години продължава да се играе на българска и световна сцена, и „Дневникът на един луд” – в афиша на Театър „199“ от четири сезона.

„Моят „Ревизор” е изобличение на нищожността – казва приживе Гогол. – В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали. Тя е огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, не моралност, цялата глупост и невежество на човека, който от всичко се бои и се кланя раболепно на всичко властно заради изгода. Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от едничката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство. Изгода, заради която се вършат беззакония и злоупотреби, творят се безчинства, цари произвол, цъфти несправедливост, а пороците са превърнати в норма на поведение. С тъга по идеала и с разочарование от съвремието си, с остро и сурово слово, аз влязох в битка за високото призвание на човека, за умен и благороден живот”.

Актьорите Шахин Шехзен (от ляво надясно), Мартин Христов, Давид Крумов, Денис Хаят, Антоан Петров, Атанас Апостолов, Димитр Несторов. Снимка: Нели Павлова

Режисьорката твърди, че разлиства днес тази изключителна пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода със същата „тъга по идеала и разочарование от съвремието си” и поставя своето огледало „РевизорЪт” пред зрителя:

„Всеки, който има любопитство и кураж, може да надзърне в него и да направи ревизия на собствения си „душевен град” чрез човеколюбивия Гоголев смях, единственият „добър, благороден герой” в тази пиеса, „най-силното оръжие в ръцете на свестните хора. Смях, излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателна сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”, както твърди авторът ѝ. Да се посмеем, господа, на абсурдите и уродствата на ежедневното си съществуване, на себе си, на собствената си греховна природа и да чуем съвестта си, защото именно тя е оня Ревизор, който според Гогол „идва преди гроба”. И него никой не може да го подкупи“.

„РевизорЪт“ се завръща на 17 и 19 март от 19,30 ч. в „Сити Марк Арт Център“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90