Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спешно укрепване на Карановската могила

Боил Банов на изненадваща проверка на разкопките в Сливенско

В „Източната могила“ бе открито погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е бил погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Снимки: Министерство на културата - Спешно укрепване на Карановската могила

В „Източната могила“ бе открито погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е бил погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Снимки: Министерство на културата

Министерството на културата ще вземе в кратки срокове мерки за укрепване и съхранение на археологическите разкопки в „Източна могила“ и Селищна могила край сливенското село Караново. Това съобщиха от ведомството след изненадваща проверка на място лично от Боил Банов и екипа му.

При старта на разкопките на двата обекта през 2008 г. от МК бяха отпуснали общо 18 хиляди лева. Тогава археолозите, начело с д-р Веселин Игнатов, откриха в „Източната могила“ погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е бил погребан със своята колесница, датирана от средата на І век след Христа. Тя може да се види и днес от посетителите на обекта.

В следващите години министерството на два пъти е отпускало средства за разкопките по двете могили – 10 хиляди лева през 2013 г. и още 30 хиляди през 2014-а, за проучване и консервация.

Карановската Селищна могила е едно от най-големите праисторически селища в България и Европа. Обитавана е от средата на VI до II хилядолетие пр. Хр. Висока е 13 м с диаметър при основата 250/150 м. Проучена е площ от 1700 кв. м. Установени са седем основни културни пласта, които се отнасят към неолита, халколита и бронзовата епоха. Могилата е богата съкровищница на археологически находки.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Източната могила” се намира на 980 м. североизточно от центъра на селото. Тя има статут на единична археологическа недвижима културна ценност.

Боил Банов пред тракийската колесница, открита преди девет години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах