Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Специален Оскар за Иняриту, поставил ни в ума на мигрантите

Американската филмова академия предоставя рядка чест на режисьора и оператора Емануел Любецки

„Плът и пясък“ беше представен в Кан, а в момента е показван в Лос Анджелис, Милано и Мексико Сити. - Специален Оскар за Иняриту, поставил ни в ума на мигрантите

„Плът и пясък“ беше представен в Кан, а в момента е показван в Лос Анджелис, Милано и Мексико Сити.

Рядък специален Оскар е присъден на виртуална реалност, създадена от мексиканския режисьор Алехандро Иняриту. Carne y Arena („Плът и пясък“) разказва за мигранти, проправящи си път през пустинята в САЩ.

Американската филмова академия официално оповести, че дава наградата, за да признае „визионерското и силно изживяване в разказването на истории“. Това е първият от т.нар. специални Оскари след „Играта на играчките“, 1996 г.

Инсталацията „Плът и пясък“ се основава на реални спомени на мигранти. Посетителите на проекта, представен на фестивала в Кан тази година и в момента показван в Лос Анджелис, Милано и Мексико Сити, поставят шлемове за виртуална реалност за изживяването от шест минути и половина. Те ходят сами и боси по пясъка, сред виртуални мигранти, с надеждата да стигнат до Америка, докато гранични патрули обикалят в района.

Вижте още: ДОБРЕ ДОШЛИ В МИЛАНО, В АДА НА ИНЯРИТУ!

Иняриту заяви, че се е срещал и е разговарял с бежанци от Мексико и Централна Америка, докато е правил проучването за проекта, и коментира, че историите им все още го преследват. Той каза още, че е искал посетителят „да мине през пряко изживяване, като ходи с краката на мигрантите, под кожата им и в главите им“.

Джон Бейли, президент на Филмовата академия, която организира наградите Оскар, заяви, че Иняриту и операторът Емануел Любецки са „отворили за нас нови врати на кинематографското възприятие“.

„Плът и пясък“, мултимедийният арт и кино проект на Иняриту, е дълбоко емоционално и физическо поглъщащо потапяне в света на мигрантите, пресичащи пустинята в американския северозапад в ранни зори – добави Бейли. – По-голям отвсякога пробив във все още зараждащата се форма на виртуалната реалност, той интуитивно ни свързва с горещите политически и социални реалности по границата на САЩ и Мексико.“

Иняриту спечели Оскар за режисура през 2016-а за „Завръщането“, с участието на Леонардо ди Каприо, и в предходната година за „Бърдмен“, отличен и като най-добър филм.

Той и Любецки ще получат специалната си награда на церемония в Холивуд на 11 ноември.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90