Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Специален закон ще наказва убийците на жени в Белгия

Въвежда се понятието „фемицид“

Феминистките организации в Белгия от години провеждат активни протести за приемане на Закона срещу фемицида. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Специален закон ще наказва убийците на жени в Белгия

Феминистките организации в Белгия от години провеждат активни протести за приемане на Закона срещу фемицида. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закон за превенция на убийствата на жени прие Камарата на представителите в Белгия, съобщават местни медии. Законът установява и понятието „фемицид“ – умишлено убийство на жена заради нейния пол.

Това е историческа повратна точка в борбата срещу насилието, основано на пола“, се казва в прессъобщение на държавния секретар по въпросите на равенството между половете Мари-Колин Лероа.

Законът предвижда засилена защита на жертвите на насилие, основано на пола. В този смисъл авторите му предвиждат то да се отнася и за ЛГБТ обществото, което също страда от насилие заради полова определеност.

Текстът залага събиране на статистически данни за явлението фемицид и специално обучение на полицейски служители и магистрати за справяне със случаи на насилие срещу жени.

От началото на 2023 г. в Белгия е имало най-малко 17 жени жертви на убийство, гласят данни в блога „Stop Feminicide“, който следи съобщенията в медиите за фемицид. През 2022 г. жертвите са били най-малко 24.

Новият закон признава различни измерения на фемицида. Според данни на ООН тези престъпления са в по-голямата си част резултат от интимно насилие, което означава, че жертвите са убити от настоящи или минали романтични партньори, бащи или други роднини.

Законът, приет от Камарата, признава интимно убийство на жена, както и неинтимни (убийство, извършено от трета страна, като проститутка, убита от клиент) и непреки престъпления (смърт в резултат на насилствен аборт или генитално осакатяване).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС