Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Специалист по архивите пое Министерството на културата

Мартин Иванов бе уволнен от Държавна агенция Архиви, защото пусна досието на Тодор Живков

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите. - Специалист по архивите пое Министерството на културата

Управлението на Мартин Иванов в Министерството на културата бе оценено високо от книгоиздателите.

Историкът Мартин Иванов, секретар по културата на президента Росен Плевнелиев, уволнен преди това от директорския пост на Държавна агенция „Архиви“ от кабинета Орешарски, бе обявен за служебен министър на културата.

Иванов е на 44 г., родом от Велико Търново. Магистър е по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ в. до наши дни. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия.

От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция „Архиви“. Владее английски, руски, ползва сърбохърватски.

Причина да бъде уволнен от държавната агенция бе дигитализирането на архивите и качването им в интернет. Намерението на Иванов бе да качи в мрежата списък с имената на всички жертви на Народния съд – присъдите, конфискационните дела, обвинителните актове, адвокатските пледоарии и последните думи на осъдените. Мартин Иванов успя да качи в интернет част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП, както и полицейското досие на Тодор Живков от преди 1944 г.

На мястото на Иванов в Архивите бе поставен Иван Комитски – дългогодишен служител на МВР, свързан с Държавна сигурност. С това назначение кабинетът даде заявка, че ще се опита да потули следите от комунистическия режим, коментираха историци.

След уволнението на Иванов, президентът Плевнелиев го назначи за свой секретар по културата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg