Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Специална сесия за детски филми обявява НФЦ

Отпуснати са 1,1 млн. лв. за филми, които внушават ценности в контекста на дома и семейството

Георги Парцалев в кадър от „С деца на море“, 1972 г. - Специална сесия за детски филми обявява НФЦ

Георги Парцалев в кадър от „С деца на море“, 1972 г.

Извънредна конкурсна сесия за финансиране на филми за деца обяви Националният филмов център. Новината бе публикувана в сайта на НФЦ днес, 11 април, след като ден по-рано министърът на културата Атанас Атанасов обяви по Би Ти Ви, че са отпуснати 1 млн. лв. за детски филми в рамките на бюджета за българско кино от общо 44 млн. лв. за 2022 г.

Поводът е 40-годишнината от създаването на емблематичните български филми „Куче в чекмедже“ (реж. Димитър Петров) и „Рицарят на бялата дама“ (реж. Петър Каишев), както и по повод на 50-годишния юбилей от създаването на „С деца на море“ (реж. Димитър Петров). Един от мотивите на НФЦ за извънредната сесия е и фактът, че 2022 г. е обявена от Европейската комисия за Европейска година на младежта.

Извънредната сесия ще се проведе през октомври. Субсидията е в размер на 1,1 млн. лв. и ще бъде разпределена между два пълнометражни и два късометражни филма.

В конкурса за финансиране могат да участват проекти със засилено участие на деца актьори и със сюжет, подходящ за деца или за цялото семейство. Те трябва да „имат развлекателен, но и образователен характер, да разглеждат ценности в контекста на дома и семейството, да възпитават добродетели като: отговорност, справедливост, доверие, щедрост, благодарност, вяра, надежда, смелост, търпение и др.“, се казва в съобщението на Филмовия център.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах