Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спилбърг адаптира „Наполеон“ на Кубрик като сериал

Сценарият на Кубрик чака да бъде пренесен на екран от 1969 г. насам

Стивън Спилбърг със своята „Златна мечка“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Спилбърг адаптира „Наполеон“ на Кубрик като сериал

Стивън Спилбърг със своята „Златна мечка“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стивън Спилбърг се е захванал с предизвикателството да пренесе на екран „Наполеон“ по сценария на Стенли Кубрик, обяви самият режисьор на пресконференция на „Берлинале“, цитиран от сайта „Film Stage“. Спилбърг е в Берлин, за да получи „Златна мечка“ за цялостно творчество, наградата му бе връчена от британския певец Боно на церемония от 21 февруари. 

Проектът е в „активна разработка“ и се ползва с одобрението на Кристиане Кубрик, вдовицата на легендарния режисьор. Продукцията ще бъде под формата на лимитиран сериал от седем части за НВО, разкри още Спилбърг, но не уточни дали само ще продуцира, или ще участва и като режисьор.

„Наполеон“ на Спилбърг е различен проект от филма на Ридли Скот за френския император, в който главната роля е поверена на Хоакин Финикс. Филмът на Скот трябва да излезе по-късно тази година в платформата на „Епъл тв+“.

Когато Кубрик прави плановете си за „Наполеон“, той пише главните роли с идеята да ги повери на Джак Никълсън и Одри Хепбърн. Но е отложен за по-добри времена. След смъртта на Кубрик (1999) няколко режисьори, сред които Баз Лурман и Кари Фукунага, са посягали към проекта, но без резултат.

Сценарият на Кубрик е изключително детайлен и освен самия сюжет за мисията на Наполен да завладее Европа, има и десетки режисьорски бележки и разграфени по дни планове за снимките. Филмът на режисьора е щял да бъде 180 минути, снимките е трябвало да завършат в рамките на 150 дни – от юли до септември 1969 г. Планирано е също така участието на около 15 хил. каскадьори за баталните сцени, посочени са 500 книги за проучвания и исторически справки.

Ако проектът стигне до екран, това няма да бъде първият път, в който Спилбърг снима филм по сценарий на Кубрик. Режисьорът вече адаптира неговия „Изкуствен интелект“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90