Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спилбърг отказал да режисира втората трилогия „Междузвездни войни“ 

Джордж Лукас търсел навремето някой да го спаси от самия него

Премиерата у нас на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ е на 18 декември. - Спилбърг отказал да режисира втората трилогия „Междузвездни войни“ 

Премиерата у нас на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ е на 18 декември.

Епизоди I, II и III от сагата „Междузвездни войни“ са запомнени като бедствие, защото са значително по-слаби от оригиналната трилогия – най-вече заради безконтролната власт на Джордж Лукас като сценарист и режисьор. Оказва се, че първоначално Лукас се е обърнал към няколко големи режисьори с молба да го спасят от самия него – става ясно от интервю с Рон Хауърд, режисьорът на „В сърцето на морето“. Освен Хауърд, Лукас помолил още Робърт Земекис („Завръщане в бъдещето“) и Стивън Спилбърг да режисират „Невидима заплаха“, „Атаката на клонингите“ и „Отмъщението на ситите“, съобщава сайтът на британския вестник „Телеграф“. 

В разговор за новия си филм „В сърцето на морето“ за подкаста Happy Sad Confused, Хауърд разказва за някои свои кариерни решения и споменава, че е отказал възможността да режисира „Междузвездни войни: Неведима заплаха“ заедно с още няколко прочути имена от света на киното. Дори Спилбърт имал съмнения дали ще може да се справи с монументалната поредица:

Лукас не искаше да режисира на всяка цена. Той ми каза, че е говорил с Робърт Земекис и Стивън Спилбърг. Аз бях третият му избор. Но се оказа, че и те, и аз, сме на едно и също мнение: „Джордж, трябва да го направиш ти!“. Не мисля, че и някой друг би се заел да режисира новите поредици. Това беше голяма чест, но и твърде опасно начинание”.

Кадър от „Невидима заплаха“ (1999)

Кадър от „Невидима заплаха“ (1999)

Рон Хауърд влезе в новините, свързани с „Междузвездни войни“, когато се разбра, че репортерът на „Нюзуик“ Сет Стивънсън е получил от режисьора на „Красив ум“ гневно писмо в защита на детето актьор Джейк Лойд, което играе малкия Анакин Скайуокър в „Невидима заплаха“. Хауърд определя обвинения на Стивънсън към Лойд, че играе „дървено“, „абсолютно безотговорни“.

Джордж Лукас и Рон Хауърд по време на работата си по „Уилоу“ (1988)

Хауърд работи за първи път заедно с Лукас през 1988 г. по филма „Уилоу“ и признава влиянието на по-възрастния си колега върху инспирираното от „Моби Дик“ морско приключение „В сърцето на морето“, със звездата от „Тор“ Крис Хемсуърт в главната роля:

„С помощта на малко вдъхновение от Джордж Лукас, ние искахме да превърнем една класическа история в съвременно киноизживяване за зрителите.”

Лукас е сценарист и режисьор на първия филм „Междузвездни войни: Нова надежда“, но следващите два -„Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“, режисирани съответно от Ървин Кършвър и Ричард Марканд, са признати за по-добри. Преди втората трилогия Лукас не бе режисирал филм от 1977 г. Режисьор на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ е Джей Джей Ейбрамс, който наскоро имаше успех със „Стартрек“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg