Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спира в. „Монитор“

От медийната група съобщиха, че съдържанието му се пренасочва към „Телеграф“

Последният брой на „Монитор“ на силно оредялата вестникарска сергия. Снимка: Площад Славейков - Спира в. „Монитор“

Последният брой на „Монитор“ на силно оредялата вестникарска сергия. Снимка: Площад Славейков

Днес излезе последният брой на „Монитор“. След 24 години на пазара, съдържанието на вестниците „Монитор“ и „Политика“ ще бъде пренасочено към „Телеграф“, „Мач Телеграф“ и техния уеб портал – www.telegraph.bg, съобщиха от Нова телевизия.

В неделя вечерта екипът бил наясно, че работи по последния брой на „Монитор“ и предстои закриването му, научи „Площад Славейков“. Работещите в тези медии са били уведомени в последния момент, че изданието спира да излиза. Приблизително по същото време е преустановена и работата на сайта на „Агенция Монитор“. Сайтът е наличен онлайн, но видимо без актуализации след 19 ч.

В понеделник преди обяд отговорният директор по редакционната политика на тези медии Емил Спахийски заяви за „Площад Славейков“, че не става дума за последен брой и все още се провеждат разговори с журналистите.

По-късно от Нова оповестиха официално:

„Вестник Телеграф“ ЕООД предприема реорганизация във вестникарската група в отговор на бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия“.

Според запознати, около 25 души от работещите в пресгрупата ще бъдат съкратени – всички, които работят в „Монитор“ и тримата журналисти, които списват „Политика“. Няколко ще бъдат преназначени в „Телеграф“, който засега няма да затваря, макар някои източници да изразиха опасение, че може да бъде спряно хартиеното тяло. Вероятно ще продължи да работи новооткритият сайт към вестника.

Все пак е предвиден и още един брой на „Монитор“ – не като новинарско издание, а колекционерско, което ще обобщи значимите събития от България и света и ще припомни важни истории в 24 страници, белязали 24-те години, в които е излизал вестникът. Носталгичният брой на „Монитор“ ще бъде предложен и в 24 блокчейн NFT.

Създаден от Петьо Блъсков, „Монитор“ тръгва на 28 септември 1998 г. Блъсков е и главен редактор на вестника, със заместници Радостина Константинова, Владимир Райчев, Емил Петков и Драгомир Василев, които са и съоснователи на медията. Днес Петков е собственик на „Ропринт“, а Блъсков – на „Труд“. По тяхно време тиражът на „Монитор“ е между  18 и 20 хил. дневно. Блъсков го продава на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски, през 2007 г. В началото на 2021 г. Делян Пеевски ги продава на „Юнайтед груп“ – водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, която купува от братя Домусчиеви „Нова броудкастинг груп“. Купувачът „Юнайтед груп“ (United Group/UG) е собственост на фондовете „Би Си партнърс“ (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

kapatovo.bg