Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спират парите за българско кино?

От Европейската комисия ни питат прекратяваме ли държавната помощ за нови филми, или ще заработим по новите правила. От Министерството на културата обещават, че ще стане до 2 месеца и половина

От Министерството на културата обещават гласуването на промените в Закона за филмовата индустрия да стане възможно най-скоро и процесът по филмопроизводство да не бъде забавен. - Спират парите за българско кино?

От Министерството на културата обещават гласуването на промените в Закона за филмовата индустрия да стане възможно най-скоро и процесът по филмопроизводство да не бъде забавен.

Държавното финансиране на българското кино е под въпрос. На 31 декември 2017-а изтече срокът, даден ни от Европейската комисия да приведем законодателството си за помощ за българската филмова индустрия спрямо европейските правила. Досега ново не е направено. Промените в Закона за българската филмова индустрия все още не са факт – затова в производството на кино у нас ще настъпи пауза.

Министерството на финансите е получило писмо от Европейската комисия, в което се иска потвърждение, че след 31 декември 2017 г. нови индивидуални помощи по т.нар. Схема за помощ за българската филмова индустрия няма да се предоставят. С други думи ни питат: спираме ли държавната помощ за кино?

В Министерството на културата и в Националния филмов център са известени от Министерството на финансите, че докато не бъдат приети европейските правила, от 1 януари се прекратява държавното финансиране за производство на нови филми, става ясно от писмо, с което „Площад Славейков“ разполага.

Регламентът, който ЕК иска да въведем, се нарича ОРГО, Общ регламент за групово освобождаване (на държавни помощи). Родни кинаджии обясняват, че на практика това означава филмопроизводството ни да влезе във финансова рамка, при която продуцентът се приравнява на търговец – без да се взимат под внимание спецификите на киното. По тази и други причини те отказваха досега да приемат тези правила и поддържаха стария начин на финансиране.

В края на миналата година от Националния филмов център са изпратили до Министерството на финансите проект за промяна в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), съобразен с въвеждането на искания регламент. Но месец по-късно във ведомството на Владислав Горанов се е получило уведомление, че в Националния съвет за кино все пак са решили да не се прилага ОРГО – вместо това настояват да се удължи прилагането на старата схема. Министърът на финансите отхвърлил този вариант, тъй като е в нарушение с Договора за функциониране на Европейския съюз.

От Министерството на финансите изразяват в писмо до Министерството на културата недоумение от забавянето в промяната на Схемата за помощ и от отказа да се приведе Законът за филмовата индустрия в съответствие с европейското законодателство. А за това сме имали предостатъчно време – новият режим по държавните помощи е гласуван в Европейската комисия през 2013 г.

До приемането на поправките в ЗФИ договори за нови филми най-вероятно няма да се подписват – но сключените договори ще бъдат изпълнени и филмите ще бъдат довършени. Ако Националният филмов център все пак реши да кара по старата процедура, това ще удължи допълнително паузата в родното кинопроизводство – защото ще се чака одобрение на този вариант от Европейската комисия. Твърде възможно е и да бъде отхвърлен.

Потърсена за коментар от „Площад Славейков“, директорът на Националния филмов център Жана Караиванова потвърди, че ще се изплатят всички пари по договори, сключени до края на 2017 г., а нови няма да се подписват до приемането на новите правила.

Министърът на културата Боил Банов заяви пред „Площад Славейков“, че приемането на регламента е в ход.

„Сега, в сряда, промените ще бъдат обсъдени в Комисията по култура и медии, следва гласуване на първо и второ четене – каза Банов. – Надяваме се в един съвсем оперативен срок – 2-3 седмици – всичко да завърши успешно. След това веднага пристъпваме към новия период [на финансиране] – с оглед на всичко, което се свърши в последно време от старата ратификация, очакваме много бързо новата да се случи.

Хората могат да бъдат спокойни – този път сравнително бързо ще се свърши нещо, за което заслуга има новият директор на Националния филмов център Жана Караиванова. Белите по забавянето досега, общо взето, се дължаха на тези временни ръководства…“

По думите на Боил Банов, промените в ЗФИ са в съответствие с всички изисквания на Европейската комисия:

„Отговаряйки на критериите и щом мониторингът казва „Ок“, затваряме стария цикъл и веднага ще преминем към новия“.

Министърът обеща цялата процедура по преминаването към новите правила да приключи до два месеца и половина. Банов подчерта, че старите договори за филмопроизводство са обезпечени.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС