Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спират тротинетките под наем в Париж

Цената им под наем е висока и не се спазват правилата за движение, гласят основните аргументи на критиците

Тротинетките под наем развиват висока скорост и стават причина за множество инциденти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Спират тротинетките под наем в Париж

Тротинетките под наем развиват висока скорост и стават причина за множество инциденти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парижани гласуваха почти единодушно за забрана на тротинетките под наем в града. Френската столица проведе местен референдум в неделя, в който почти 90% от гласувалите са заявили одобрението си за въвеждането на забрана за превозните средства с батерия, съобщава Би Би Си.

Макар и този резултат да е впечатляващ, гласувалите са едва около 8%. В изборния регистър на града право на глас имат 1,38 млн. души, но само 103 хил. от тях са се включили в запитването. От тях малко над 91 хил. са поискали забрана за скутерите.

Допитването на парижани идва след нарастващи инциденти с този вид транспорт. При някои от тях има не само ранени, но дори и смъртни случаи – през 2021 г. 31-годишна италианка загива, след като е пометена на тротоара от скутер, на който са се возели двама. Жената удря главата си, но смъртта ѝ настъпва от сърдечен удар, припомня Би Би Си. Още тогава се заговори за по-строг контрол на тротинетките и за въвеждането на забрана.

Париж бе един от първите градове, които въведоха платената услуга, но според критиците тротинетките повече вредят, отколкото улесняват придвижването на гражданите. Притесненията са най-вече по повод на неспазването на правилата на движение, промъкването между автомобилите при трафик на натоварени булеварди, застрашаването на пешеходци по тротоарите и всичко това при скорости до 27 км/ч. Освен това, отбелязват скептиците, водачите на скутери не носят каски или друго предпазно облекло, услугата може да се ползва дори от деца на 12 години, а струпаните тротинетки често затрудняват пешеходците и стесняват тротоарите.

Проведеният в неделя референдум засяга само компаниите, предлагащи скутерите си под наем и не важи за частните превозни средства. Допитването до народа бе организирано от парижкия кмет Ан Идалго, която отбеляза и личната си гледна точка – скутерите са скъпи и струват по 5 евро за 10 минути, не са много екологични и преди всичко предизвикват множество инциденти.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90