Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спирка в София по пътя към оскарите

Филмът на Мартин Макдона „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ спечели наградата на фестивала в Торонто, чакаме го на „Киномания“

В „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ участват Франсиз Макдорман и Питър Динклидж. - Спирка в София по пътя към оскарите

В „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ участват Франсиз Макдорман и Питър Динклидж.

Черната комедия „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ спечели голямата награда на филмовия фестивал в Торонто. С получаването на „Изборът на публиката“, заглавието на режисьора Мартин Макдона си открива пътя към сезона на отличията, чиято кулминация е връчването на оскарите в началото на следващата година. Но преди това ще видим „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ и в София – филмът е част от селекцията на „Киномания“ в НДК през ноември.

В Торонто голямата награда се дава от зрителите, които гласуват по време на 11-дневния форум (тази година изборът им бе сред над 250 филма). Сред победителите в минали години са били „Беднякът милионер“, „Речта на краля“ и „12 години в робство“ – всеки от тях по-късно получи и „Оскар“ за най-добър филм. През 2016-а пък спечели La La Land – мюзикълът след това прибра и няколко от златните статуетки на Американската филмова академия, но най-важната отстъпи на „Лунна светлина“.

„Три билборда извън Ебинг, Мисури“ е мрачна комедия, изобилстваща от черен хумор. Историята е за страдаща майка (Франсиз Макдорман, носителка на „Оскар“ за „Фарго“), която тормози местната полиция, за да привлече вниманието на съгражданите си върху липсата на напредък в издирването на убиеца на дъщеря ѝ. Освен Макдорман, във филма са още Уди Харелсън, Сам Рокуел, Питър Динклидж, Аби Корниш и др.

Преди да спечели приза от Торонто „Три билборда извън Ебинг, Мисури“ бе отличен и за сценарий (на самия Макдона) на 74-ия филмов фестивал във Венеция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90