Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спирка „Вишнева“ скоро с нов покрив

От Столична община обещават да я реставрират при първи подходящи метеорологични условия

Най-късно напролет ще видим обновената спирка „Вишнева“. Преди да цъфнат вишните. Снимка: Емил Л. Георгиев - Спирка „Вишнева“ скоро с нов покрив

Най-късно напролет ще видим обновената спирка „Вишнева“. Преди да цъфнат вишните. Снимка: Емил Л. Георгиев

Спирка „Вишнева“ вече се сдоби с калпак от сняг, в очакване да бъде реставрирана. И на четвъртия месец след пожара дочака да бъдат събрани всички налични документи за началото на ремонта. От Столична община съобщиха пред „Площад Славейков“, че проектът за възстановяването на спирката най-сетне е бил подписан от НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство).

Приказната горска къщурка край трамвайната линия в квартал „Лозенец“ стои завита с найлони от месец юли, когато пламна. Процедури от най-различно естество забавиха обещания „бърз ремонт“. Мина лятото, мина есента и зимата затрупа Борисовата градина, където се намира красивата спирка. Но й се налага да почака още малко.

Сградата е паметник на културата и при възстановяването й се налага общината да се съобразява със законовите изисквания. След пожара, възникнал на 19 юли и потушаването му, МВР наложи забрана за доближаване до обекта в срок от 24 часа. В края на този срок сградата е обезопасена, а горелият й покрив – покрит временно с найлон. Няколко дни след това е открита процедура за набиране на оферти за проектиране на основен ремонт и възстановяване на сградата, обясниха от общината. Избран е изпълнител и в началото на октомври Столична община сключва договор с него.

След етапа „НИНКН“, остава да бъде изчакано подходящи метеорологични условия, за да бъде изпълнен ремонтът. Най-късно напролет ще видим обновената спирка „Вишнева“. Преди да цъфнат вишните.

Вижте още: ВСЕ ОЩЕ ЧАКАМЕ БЪРЗИЯ РЕМОНТ НА СПИРКА „ВИШНЕВА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg