Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Списък на филмовите продуценти – длъжници към НФЦ

Най-висока сума трябва да върнат Митовски и Гочев - 902 хил. лв.

 - Списък на филмовите продуценти – длъжници към НФЦ

35 са филмовите продукции с просрочени задължения по сключени договори с Националния филмов център. Имената на фирмите им са обявени в списък, закачен на видно място в агенцията. Най-висока сума дължи „Камера“ ООД, собственост на Димитър Митовски и Димитър Гочев.

Общи всички филмови продуценти трябва да върнат 1,5 млн. лв., а Митовски и Гочев – 902 хил. лв., разкри пред „Площад Славейков“ и.д. директорът на Националния филмов център Павел Васев. Парите са били преведени за четири филмови проекта, за които „Камера“ са спечелили конкурс от НФЦ – „Люси“, „Червено злато“, „Салтомортале“ и „Бодливото свинче“, но заради неизрядни документи Филмовият център ги е поискал обратно. Ако не ги върнат, държавата ще си ги вземе по съответния ред, обясни Васев.

На всички нередовни контрагенти на НФЦ са пуснати известия за предстоящото спиране на финансите за проектите им, на някои са пратени и нотариални покани. Васев очаква министърът на културата да подпише наказателно постановление за нередовните продуценти да бъде преустановен достъпът им до конкурси и до финансиране от НФЦ за 3 години. Давност няма да има.

Нито едно наказателно постановление не е издавано досега през годините от Министерство на културата за незаснети филми, за които държавата е отпускала средства. Това скоро ще промени, защото и.д. директорът на Националния филмов център Павел Васев се е заел да направи и корекции в Закона за филмовата индустрия.

След получаването на предизвестията он НФЦ някои продуценти са започнали да погасяват задълженията си – например „Виктория филмс“, „Аудиовидео Орфей“, „Кулев филм“…

Вижте списъка на длъжниците към Филмовия център:

Spisuk

 

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90