Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Списание „Biograph“ със специален брой за 10 ноември

Мемоарното издание за 30-годишнината от началото на промените у нас вече е по сергиите за вестници

Гена Димитрова пее химна на България на митинг пред парламента в деня, в който Тодор Живков е освободен на сесия на Народното събрание от поста държавен глава - 17 ноември 1989 г. Снимка: Biograph History Special/БТА - Списание „Biograph“ със специален брой за 10 ноември

Гена Димитрова пее химна на България на митинг пред парламента в деня, в който Тодор Живков е освободен на сесия на Народното събрание от поста държавен глава - 17 ноември 1989 г. Снимка: Biograph History Special/БТА

Специален брой за 30-годишнината от 10 ноември 1989-а пусна списание „Biograph“. Още от сряда, 6 ноември, по будките за вестници в цялата страна е луксозното богато илюстровано издание „History Special”, което на 164 страници разказва в текст и удивителни снимки историята на прехода у нас.

Голяма част от фотографиите, дело на Иван Бакалов, Иван Григоров и от архива на БТА, се публикуват за първи път. Поместени са спомени, свидетелства и интервюта с главните действащи лица в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

„30 години са много време. Почти цял съзнателен човешки живот. 20-годишните на 10 ноември днес са 50-годишни. 30-годишните станаха 60-годишни, а 50-годишните са на 80. Всеки пази своите спомени. Имаме ли колективна памет за тези знаменателни събития, преобърнали общата ни съдба?

За 30 години разрушената от войната Германия стана първа икономическа сила в Европа. За 30 години разрушената от войната Италия стана една цветуща държава. В България война не е имало. А изглежда като преживяла война. Най-голямата криза е обезлюдяването на България и стопяването на нацията. С какво толкова да се похвалим след 30 години преход?”, пита журналистът Иван Бакалов, който е отговорен редактор на специалния брой.

Цената на Biograph History Special е 6 лева.

Тодор Живков играе хоро. Авторът на този фотос е неизвестен.


Платена публикация

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС