VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Списание „Дъга“ се завръща

Първият том на нашето десетилетие дебютира на Панаира на книгата в НДК

Новата комикс антология запазва емблематичното чело на предшественика си. Илюстрация: „Комикс манифактура“ - Списание „Дъга“ се завръща

Новата комикс антология запазва емблематичното чело на предшественика си. Илюстрация: „Комикс манифактура“

Комиксите „Дъга“ за втори път възкръсват и нов брой с емблематичното заглавие ще може да видим още през декември на Софийския международен панаир на книгата в НДК. Съвременното издание е наследник на добре познатото списание, което излиза между 1979 – 1992 г., а по-късно за кратко през 2003-а до 2004 г.

От декември, почти 20 години след последното си издание, „Дъга“ ще излиза като комиксова антология, възродена от гражданско сдружение „Комикс Манифактура“. Том първи включва девет нови комикса от утвърдени автори и имена, които тепърва ще се налагат в бранша, и излиза с логото на издателство „Потайниче“. Осем от новите заглавия са „праволинейни“, както ги окачествяват самите издатели, а деветият е вид комиксова игра на принципа „избери само своето приключение“.

В първото издание на „Дъга“ за това десетилетие са включени „Бонзай“ от Даниел Атанасов – Сатанасов („Бион“), предистория на Гентацу и как е станал малък грубиян; две неиздавани в България досега истории от сръбската поредица „Вековници“ на Марко Стоянович, с художник Иван Беров, комиксът „Русалии“ от Мая Бочева, „Пирамидата“ на Андрей Андров, „Разни Фантасмагории“ на Мартин Черногорски с илюстрации на Маргарита Стефанова и други.

„Комикс манифактура“ има за цел да опазва миналото ни комикс наследство и да предаде щафетата на новите поколения без да търси „приватизация на българската комикс история“, казват в изявление от сдружението. Първи том е изготвен от Андрей Андров – редактор и координатор на проекта, Джулиано Димитров, визуален редактор, Денис Българанов, редактор и коректор, и Стефан Митов, графичен дизайнер.

Председателят на гражданското сдружение Андрей Андров споделя, че подготовката за новия първи брой на „Дъга“ е започнала „преди две години и една пандемия“. „Комикс Манифактура“ се придържа към „законова рамка, която позволява управители и членове да се сменят по демократичен път“.

„Това го превръща във факла, която можем да предадем нататък – коментират участниците в него. –  Вратите на сдружението ще бъдат отворени за автори, художници и фенове, които искат да участват в нашата споделена комикс история и нейното бъдеще. Същото важи и за страниците на „Дъга“.

Първи том на „Дъга“ ще може да се открие на предстоящия Панаир на книгата в НДК (6 – 11 декември), както и в книжарската мрежа в страната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90