Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вторият брой на „Списанието на младия мъж“ от Шарлот Бронте купен за €600 хил.

Изданието е писано на ръка и е едно от шест миниатюрни книжки, създадени от писателката, когато е на 14 години

С последната книжка музеят „Бронте“ събира всички известни 4 тома на миниатюрната шестлогия. Снимка: Аукционна къща „Aguttes“ - Вторият брой на „Списанието на младия мъж“ от Шарлот Бронте купен за €600 хил.

С последната книжка музеят „Бронте“ събира всички известни 4 тома на миниатюрната шестлогия. Снимка: Аукционна къща „Aguttes“

След години преследване на една от шестте миниатюрни книжки на Шарлот Бронте, написана на ръка, организацията „Обществото Бронте“ успя да купи изданието на аукцион в Париж за 600 хил. евро. Вторият брой от поредицата, позната като „Списанието на младия мъж“, ще бъде изложен в музея на фамилията Бронте в замъка Хауърд, Йоркшир, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

През 1830 г., когато е вече млада дама на 14, Шарлот написва шест книжки с размера на кибритена кутия, пълни с драматични истории. Вдъхновени са от войниците играчки, с които тя, сестрите и братята ѝ си играят, обяснява Ан Динсдейл, куратор на музея „Бронте“.

Изданието представлява книга с 19 страници, по 4 хил. думи на всяка. Размерите му са 3,5 на 6,1 см. На някои от страниците има и написани на ръка реклами, както и три истории, развиващи се в Стъкления град – една от тях е смятана за предшественик на популярна сцена от „Джейн Еър“, където съпругата на мистър Рочестър подпалва леглото му.

Музеят вече притежава 4 от 6-те книжки. До наши дни са достигнали пет, а къде се намира петата не се знае още от 1930-а, отбелязват от институцията.

Търгът в Париж сложи край на сага, започнала през 2011 г. – тогава музеят загуби шанса да получи цялата колекция книжки, предлагана от „Сотбис“. Тогава петте томчета станаха притежание на Музея на писмата и ръкописите в Париж – наскоро създадена институция, която затвори много бързо след откриването си и бе обвинена, че работи като фалшива инвестиционна схема.

През последния месец музеят „Бронте“ се подготвяше за търга и успя да събере 111 хил. долара чрез краудфъндинг кампания. Каузата подкрепиха стотици читатели на Бронте, сред които актрисата Джуди Денч, почетен президент на „Обществото Бронте“. Голяма част от парите идват от Фонда за национално наследство и други тръстове.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90