Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Сподели едно Гръцко кафе на Панаира на книгата

Катерина Хапсали представя в НДК откъс от новата си книга „Сливовиц“

Катерина Хапсали, снимка: Симон Варсано - Сподели едно Гръцко кафе на Панаира на книгата

Катерина Хапсали, снимка: Симон Варсано

Дали го предпочитате глико, метрио или скето, нейното кафе ще ви омагьоса. Нищо, че по собствените й думи „най-горчиво е тъкмо кафето на спомените”.

Gratsko kafe

Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, Катерина Хапсали сякаш разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, стари конфликти, родови легенди и стереотипи. Сигурно заради това в кръвта на дебютния й роман се вливат много реки – една от друга по-буйни и необуздани.

Катерина Хапсали завършва икономика и испански език в САЩ, но се връща в България. От 2000 г. работи активно като журналист, макар че предпочита по-широкото определение „човек на думите“. „Гръцко кафе“ е нейният покъртителен творчески дебют – един модерен, емоционално сгъстен разказ за Балканите с въздействие на притча. Изстрадан текст за мнимите и действителните граници в нас и извън нас и за травмите на паметта, които се лекуват само със споделяне.

В навечерието на пролетта романът се сдоби с номинация за наградата „Хеликон”. По този повод Юрий Лазаров, член на журито, сподели: „Това, което ме учуди в „Гръцко кафе“, е многопластовият сюжет и неговата зрялост. Трудно е да вземеш една лична трагедия и да изградиш роман около това“.

На 21 май предстои литературна среща с публиката на Катерина Хапсали. Тя ще разговаря открито с приятелите, които вече отпиха и се пристрастиха към нейното горчиво-сладко кафе, както и с читателите, които ще го изживяват тепърва. И ще отговори на всички въпроси. Ще разкаже за алхимията на творческото писане, за спомените, които горчат, но облагородяват, за тишината, която крещи, бременна с нови истории.

За десерт Катерина Хапсали ще изненада и най-близките си, като прочете ексклузивен откъс от новата си книга „Сливовиц”, която се очаква на българския литературен пазар към края на календарната година. Гостите на писателката ще го чуят първи на 21 май от 19 часа в зала 7 на НДК.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Пипната книга