Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Споделяй книги, не селфита

Ако се натъкнете на купчина томове на неочаквано местенце – причината е „Четящият проект“ (снимки)

Във всяко от томчетата в тази купчина има бележка с прости инструкции: вземи книгата, прочети я и сподели какво мислиш по имейл. Снимки: The Reading Project - Споделяй книги, не селфита

Във всяко от томчетата в тази купчина има бележка с прости инструкции: вземи книгата, прочети я и сподели какво мислиш по имейл. Снимки: The Reading Project

По-рано тази година Шахеряр Малик се кани да публикува селфи от Бруклинския мост, когато на ум му идва друго. Желанието му е да сподели със света нещо различно.

Малик смята, че социалните мрежи са станали безлични и иска да се свърже с хората по по-значим начин. Така се ражда „Четящият проект“, разказва Би Би Си. Малик започва да оставя купчини от книгите си на прочути локации в Ню Йорк с бележка във всяка от тях. На картичките има прости инструкции: вземи книгата, прочети я и сподели с Малик какво мислиш по имейл.

На самите купчини книги може да се гледа и като на произведения на изкуството – но това също и е процес на споделяне. За разлика от много други неща, които публикуваме в социалните мрежи, Малик предпочита да държи проекта си настрана от тях.

За разлика от много други неща, които публикуваме в социалните мрежи, Малик предпочита да държи проекта си настрана от тях.

За разлика от много други неща, които публикуваме в социалните мрежи, Малик предпочита да държи проекта си настрана от тях.

За да го запази „чист“, той дори не се обръща през рамо, след като си е тръгнал от вече издигната поредна купчина книги. Когато ги остави зад гърба си, предпочита имейлът да е единственият начин да научи какво се случва с тях. Проектът днес вече е повлякъл него – и книгите му – по целия свят.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Надявам се хората да ги вземат, надявам се да ги прочитат и да ми го казват – казва Малик пред британското изданието. – Но дори да не ми пишат, просто ми се ще да прочетат книгата.“

Вече е получавал писма от хора в повече от 30 държави. За Малик книгите са „безсмислени и безжизнени“, ако само събират прах на рафта и никога повече не биват прочитани. Възнамерява да продължи с проекта още известно време – сега му предстои посещение на Бразилия. Но най-вече, той обича връзката, която книгите му му дават с непознати из цялата планета – нещо, което публикация в Инстаграм никога не може да постигне.

Посланието е ясно – споделяй книги, не селфита.

3

4

5

6

7

8

9

10

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах