Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Спокоен уикенд в парка, на Витоша или да носим вода в Перник

Какво да правим в събота и неделя? По-интересните събития на 1 и 2 февруари 2020 г.

Първи и втори февруари се очертават топли зимни дни, в които е добре да си дадем почивка от скандалите, които ни вълнуваха през седмицата. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Спокоен уикенд в парка, на Витоша или да носим вода в Перник

Първи и втори февруари се очертават топли зимни дни, в които е добре да си дадем почивка от скандалите, които ни вълнуваха през седмицата. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Първите дни на февруари се паднаха почивни – дано да ни върви спокойно и без стрес целия месец, с музика, театър и аплодисменти, в разходки в парка и на Витоша. 

Столична община временно променя разписанията на автобус № 63 до „Златните мостове“ и 66 до „Морени“. До 5 февруари автобусите от тази линия ще се движат всеки ден и при нужда ще бъдат пускани извънредни курсове.

Ако решите да останете в София, може да посетите „Квадрат 500“, където организират музейни турове на постоянната си експозиция. В събота, 1 февруари, темата е „Изложбата „Лика Янко. Рисунки“ от колекцията на Владимир Илиев и Александър Тошев“. Обиколката с екскурзовод започва в 13 ч., началото е в централното фоайе на галерията.

Първи февруари е и Ден за почит паметта на жервите на комунизма, може да го отбележите и без да се включвате в церемониите на някои партии на различни места в столицата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Като отговор на безводието в Перник, групата артисти „Destructive Creation“ проведоха кампания, в която облечени като кукери напълниха вода от Централна баня София и я извозиха до дом за стари хора и училище за деца със специални нужди. На 1 февруари от 10 ч. момчетата ще бъдат отново на чешмите край Централна баня и канят доброволци да се включат в инициативата им. В 14 ч. ще пристигнат в Перник и на площада ще раздават вода на всеки, който пожелае.

Ето още събития в София на 1 и 2 февруари.

1 февруари, събота

„Февруарска фоторазходка“ – 12,30 ч., пред Съдебната палата

Всяка разходка е с предварително зададен маршрут, който включва различни обекти-вдъхновение за фотографите. Участието става с резервация, местата са 17.

***

Среща с видео-артиста Калин Серапионов – 14 ч., галерия „Структура“

***

„Калин и отбора на затвора“, филм на Галя Щърбева – 16,30 ч., Дом на киното

***

„Аз, Леонардо“, филм на Хесус Ламберт – 19 ч., кино „Култура“

***

Концерт на Хари Ешкенази и Симфониета Враца – 19 ч., Софийска градска галерия

2 февруари, неделя

„Кармен – сюита“ и „Пахита“, балетни спектакли – 16 ч., Софийска опера и балет

Представленията се играят с музика от запис.

***

„Алжир отвисоко“, филм на Ян Артюс-Бертран – 17 ч., Дом на киното

***

„Животът на Брайън“, филм на Тери Джоунс – 18,30 ч., Дом на киното

***

„Love story“, концерт на „Фортисимо Фамилия“ с филмова музика – 19 ч., зала „България“

***

„Матиас и Максим“, филм на Ксавие Долан – 19 ч., кино „Култура“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Платформа A6 3