Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спомен за Енио Мориконе, осигурил си място до Бетовен

Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк прави най-голямата ретроспекция на филмов композитор

Енио Мориконе (1928-2020) Снимка: ЕПА/БГНЕС - Спомен за Енио Мориконе, осигурил си място до Бетовен

Енио Мориконе (1928-2020) Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата ретроспекция на филмов композитор ще бъде показана в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. МоМА и „Чинечита“ ще отдадат почит на маестро Енио Мориконе с ретроспектива от повече от 35 филма, обхващащи неговата почти 60-годишна кариера, съобщава музеят на сайта си.

Програмата предвижда излъчване на 17 нови дигитални копия на филми, реставрирани с помощта на модерна техника, както и архивни 35-милиметрови ленти. Посетителите ще могат да видят селекция от филми като „Човекът без име“ и „Имало едно време на Запад“ на Серджо Леоне, „Мисията” на Ролан Жофе, няколко филма на Бернардо Бертолучи. Експозицията ще бъде открита с „Ново кино „Парадизо” на Джузепе Торнаторе.

В рамките на събитието ще бъде излъчена и рядка немска телевизионна програма от 1967 г., показваща самия Мориконе като изпълнител в експерименталната импровизационна група „Нуова Консонанца”.

Тази ретроспекция на Енио Мориконе – подчертава Джошуа Сийгъл, куратор на филмовия отдел на MoMA, – е най-голямата, която MoMA някога е посвещавала на филмов композитор. Само с пет ноти (незабравимия мотив от филма „Добрият, лошият и злият“) Мориконе си осигури мястото редом до Бетовен, като композира една от най-великите начални теми в историята на западната музика.“

Изложбата ще продължи от 1 декември до 10 януари 2024 г. в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС