Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спомен за Георги Бадев, един щастлив цигулар

Концерт в негова памет в Софийското музикално училище

Ученици от Софийското музикално училище ще изнесат концерт в памет на Георги Бадев. - Спомен за Георги Бадев, един щастлив цигулар

Ученици от Софийското музикално училище ще изнесат концерт в памет на Георги Бадев.

Ще си спомним за проф. Георги Бадев, който най-добре общуваше с езика на своята цигулка, с концерт на 16 март (четвъртък). В залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ негови възпитаници, в съпровод на Мария-Елена Средева и Младен Тасков, ще изпълнят произведения от репертоара на цигуларя, който бе и музикален педагог.

Артист с изключително присъствие на сцената, с прецизна техника и изключително ярка музикална интерпретация, проф. Бадев си отиде в края на юли миналата година – след един щастлив живот, както сам споделя в едно свое интервю приживе.

Ще чуем отново любимия му звук, гласа на цигулката, в изпълнение на бъдещите музикални авторитети на България. В концерта ще се включат още Светлин Русев и Милена Моллова. Мултимедийната презентация е на фотографа Иво Хаджимишев.

Георги Бадев е роден през 1939 г. във Видин. Учил е в Интернат за даровити деца, след това завършва Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов. Лауреат е на престижния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 1959 г., което поставя началото на международната му кариера. Специализира в САЩ при знаменития цигулар Исак Щерн. Става преподавател в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в Мусашино Академия в Токио.

https://youtu.be/SNx71KAlIeg

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg