Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пастелни съзерцания

Дарина Янева с изложба в галерия „Нюанс“

Дарина Янева, „Бродещи спомени“ - Пастелни съзерцания

Дарина Янева, „Бродещи спомени“

Красотата на природата, показана чрез една от най-старите техники – сухия пастел, предлага столичната галерия „Нюанс“. Авторката Дарина Янева използва този най-чувствен материал, при който художникът няма нужда от четка – пастелите се държат в ръка и най-често се полагат върху хартията директно с пръсти.

Експозицията, озaглавена „През погледа на любовта“, показва позитивни пастелни съзерцания, спомени от мигове на тиха радост в картини с имена като „До следващия разговор с морето“, „Тоскана“, „Там, където радостта живее“, „Спомен от една целувка“, „За къде пътувате“, „По улица на спомена вървя“.

„За къде пътувате?“

„За къде пътувате?“

„Възхитителен е моментът, в който накъдето и да погледна виждам картини – споделя художничката. – Обичам усещането за единение с природата и Създателя. Обичам в притихнала тишина да се заслушам и да рисувам. Рисувам моя собствен избор да видя света през очите на любовта и да предам тази любов на хората, които картините ми докосват. Светът, през очите на любовта, е изпълнен с радост и умиротворение.“

„Там, където радостта живее“

„Там, където радостта живее“

Дарина Янева е завършва керамика в Национална художествена академия, член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските пастелисти Art du pastel en France. Има над 30 самостоятелни експозиции у нас и в чужбина – Варна, Пловдив, Бургас, Анкара, Виена, Братислава, Будапеща, и участия в редица международни изложби в Италия, Полша, Швеция, Словения, Дания, Белгия, Корея, Хърватска и у нас, както и в национални и международни пленери.

„Пътуване“

„Пътуване“

През 2002-а Дарина Янева е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. Нейни творби са притежание на художествени галерии у нас и частни колекции в Германия, Гърция, Япония, Франция, Полша, Русия, Словения, Хърватска, Корея и България.

„Пастелно съзерцание“

„Пастелно съзерцание“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС