Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спор в Сената на САЩ кой може да забременява

Сблъсък при обсъждане за отмяната на конституционното право за легален аборт

Сенатор Джош Хаули по време на дискусията. Снимка: Стопкадър/USA Today - Спор в Сената на САЩ кой може да забременява

Сенатор Джош Хаули по време на дискусията. Снимка: Стопкадър/USA Today

Разгорещен спор за това кои хора може да забременяват се проведе в американския Сенат. Изслушването в горната камара на Конгреса на САЩ бе по повод „Добс срещу „Женската здравна организация на Джаксън“ – историческо решение на Върховния съд на САЩ, с което се установи, че американската конституция не гарантира право на легален аборт и всеки щат може да решава самостоятелно дали ще въведе ограничения за процедурата.

Спорът се зароди между Джош Хаули, сенатор от щата Мисури от квотата на републиканците, и Киара Бриджис, правен експерт по репродуктивни и расови права от „Бъркли“, съобщава „USA Today“.

Хаули се обърна към Бриджис и я помоли за уточнение дали под термина „хора с възможност да забременяват“ има предвид жени.

„Много жени, цисджендър жени, имат възможност за бременност. Много цисджендър жени нямат – отговори Бриджис. – Има и трансмъже, които могат да забременеят, така и небинарни.“

Това означава, че случаят с отмяната на конституционно легалните аборти не е тема, която засяга правата на жените, оспори Хаули, на което Бриджис отговори, че правата на изброените групи не се изключват взаимно.

„Кой тогава стои в основата на правото на аборт“, попита сенаторът.

„Бих искала да изтъкна, че начинът ви на задаване на въпросите е трансфобски и може да доведе до насилие срещу трансхората заради непризнаването на правата им“, отговори Бриджис.

„Значи казвате, че приканвам хората към насилие с въпроса си дали жените са хора, които може да забременяват?“, продължи Хаули.

Бриджис не отговори директно и вместо това се позова на статистика, че 1 на всеки 5 трансджендър хора на година извършва самоубийство. Повече от 50% от трансджендър или небинарните тийнейджъри в САЩ са обмисляли сериозно да извършат самоубийство в последната година, сочат данни на ЛГБТК организацията „Trevor Project“ от 2021 г.

„И това е заради моите въпроси? Значи не може да говорим за това“, продължи сенаторът.

„Не, защото отричането, че трансхората съществуват, и преструването, че не знаем, че съществуват, е опасно – защити се Бриджис. – Смятате ли, че мъжете не може да забременяват?

Хаули отговори отрицателно.

Следователно отричате, че трансхората съществуват. Благодаря ви“, завърши спора Бриджис и го покани на някое от университетските си занятия, където сенаторът „ще си прекара добре и ще научи много“.

По-късно сенаторът коментира случая в профила си в Туитър, където се е представил като „конституционен съдия, съпруг, баща и сенатор от Мисури“:

„Демократите казват това, което наистина мислят: мъжете може да забременяват и ако не си съгласен с това, ти си „трансфоб“ и си отговорен за насилие“.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС