Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спор за скитско злато между Украйна и Русия

Киев иска помощ от Интерпол заради съкровища от Кримски музеи

Скитските скровища, датирани в V - IV пр. Хр., според учените вероятно са създадени в гръцки ателиета край Черно море. - Спор за скитско злато между Украйна и Русия

Скитските скровища, датирани в V - IV пр. Хр., според учените вероятно са създадени в гръцки ателиета край Черно море.

Скитското златно съкровище, което се намира в Амстердам, да бъде поставено в списък за международно издирване – това е поискал в петък украински съд от Интерпол, гласи съобщение на пресслужбата на Украинската прокуратура. Случаят бе иницииран от няколко кримски музея, които заведоха дело срещу Амстердамския университет през ноември 2014 г. с искане за връщане на колекцията. 

Артефактите от сбирката пристигнаха в Амстердам като част от украинската изложба „Крим – златото и тайните на Черно море“, която бе открита в музея „Алард Пиерсон“ (който е към Амстердамския университет) през февруари 2014 г. Експонатите от различни музеи от полуострова и извън него трябваше да останат там до края на август същата година, но междувременно Русия анексира Крим.

Оттогава Крим и Украйна си оспорват правото на собственост над съкровищата на скитите. През август 2014 г. нидерландският музей обяви, че отказва да вземе решение на коя от двете претендиращи страни да върне античното злато преди по въпроса да се е произнесъл компетентен съд или двете страни да постигнат споразумение. Но на 9 сертември 2014 г. Холандия все пак върна 19 експоната на Киев – в това число знаменития златен шлем, златен меч и ножницата към него.

Въпреки че върнатите ценности не бяха от Крим, а от историческия музей към Киевско-Печерската лавра, жестът предизвика ответна реакция и през ноември четири кримски музея поискаха от амстердамски съд да нареди на музея да върне експозицията на полуострова. Така около голяма част от колекцията, събрана от Керченския исторически културен резерват, Бахчисарайския исторически културен резерват, Севастополския национален резерват „Херсонес Таврически“ и Централния музей на Таврида в Симферопол възникна юридически сблъсък.

Експонат от изложбата „Крим - златото и тайните на Черно море"

Експонат от изложбата „Крим – златото и тайните на Черно море“

От една страна, в световната практика на музейното дело се придава важно, ако не ключово значение на правата на конкретните музеи. От друга страна, самите музеи с всичките им експонати са принадлежали на Украйна, а по-голямата част от света, включително и Нидерландия, смята за незаконно преминаването на Крим под руска власт.

Случаят наистина е сложен – когато организирахме изложбата не сме очаквали такъв проблем. Обичайната практика в подобни случаи е връщане на експонатите по начина, по който са получени – централизирано чрез Киев“, е казал пред ТАСС сътрудник на нидерландския музей.

„Независимо от юридическия анализ, предприет от музея през последните месеци, ние стигнахме до извода, че каквото и решение да вземем, една от страните ще бъде недоволна“, коментира и директорът Марлене Смит.

Проблемът е в това, че експонатите имат обявени два собственика – музеите и държавата Украйна. Юристите казват, че според логиката и практиката на културното право приоритет в случая имат музеите, а Украйна като държава е собственик на вторично ниво. Но в договорите с нидерландския музей има формулировка, че експонатите се явяват национално богатство на Украйна“, признава директорът на Централния музей на Таврида, Андрей Малгин.

По делото, заведено от Кримските музеи срещу университета в Амстердам с искане за връщане на колекцията, състояща се от около 2000 експоната (по-голямата част от тях керамични), Окръжният съд в Амстердам уважи искането на Украйна да бъде представена като страна в съдебния процес. Очаква се решението на съда по делото да бъде обявено на 14 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах