Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Спорна пиеса – доказано на Шекспир

Според психологическо изследване Люис Тиобалд си е присвоил текст на Барда

Бойд и Пенебейкър са анализирали 33 пиеси на Шекспир, 9 на Флетчър и 12 на Тиобалд, за да създадат „психологически профил“ на всеки от авторите, базиран на избора им на думи, фрази и други фактори.  - Спорна пиеса – доказано на Шекспир

Бойд и Пенебейкър са анализирали 33 пиеси на Шекспир, 9 на Флетчър и 12 на Тиобалд, за да създадат „психологически профил“ на всеки от авторите, базиран на избора им на думи, фрази и други фактори.

„Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, „Сън в лятна нощ“. От векове тези и още тридесет пиеси на Уилям Шекспир формират един от най-знаменитите литературни канони. Но сега може би трябва да се отвори още едно място в творчеството на Барда. Според ново изследване „Двойна измама“, пиеса публикувана през 1728 от Люис Тиобалд, всъщност е писана повече от век по-рано от самия Шекспир с помощта на приятеля му Джон Флетчър.

Откритията са дело на двама изследователи, Райън Болд (Университът в Тексас) и Джеймс Пенебейкър, които са използвали компютърен софтуер, за да анализират писането на тримата драматурзи, Шекспир, Флетчър и Тиобалд, и да го сравнят с езика на „по-новия“ текст.

„Съвпаденията между „Двойна измама“ и почерка на Шекспир са несъмнени, това става шокиращо ясно“, казва Бойд за изследването, публикувано в журнала Psychological Science. „Има много малка възможност цифрите да се интерпретират по какъвто и да е друг начин.“

Бойд и Пенебейкър са анализирали 33 пиеси на Шекспир, 9 на Флетчър и 12 на Тиобалд, за да създадат „психологически профил“ на всеки от авторите, базиран на избора им на думи, фрази и други фактори.

Те сравнили данните за тримата с езика в „Двойна измама“ и определили, че първата ѝ половина почти изцяло е написана от Шекспир, а втората е в коавторство между него и Флетчър. Следите от Тиобалд пък са били минимални. „Ние определено не твърдим, че Тиобалд не е правил редакции. Но той със сигурност не е авторът“, казва Бойд пред CNN.

„Двойна измама“, известна и като „Клетите любовници“, е базирана на частта за Карденио в „Дон Кихот“, класическият роман на Мигел де Сервантес от XVII век. Действието на пиесата се развива в Испания и проследява романтичните увлечения на двама братя – единият романтик, а другият – грешник.

При първото ѝ публикуване Тиобалд заявява, че е написал пиесата, вдъхновен от три оригинални ръкописа на Шекспир, които е открил. Но мнозина изследователи и преди са изказвали съмнение, че пиесата е фабрикувана и Тиобалд просто е представил работата на Барда за своя.

Шекспир, който умира през 1616, е написал повечето си творби между 1590 и 1612 г. Чак през 2010 г. съвременни издатели публикуваха „Двойна измама“ с уточнението, че може би е дело на Уилям Шекспир и с това подновиха споровете за авторството на пиесата.

Новото изследване на Бойд и Пенебейкър обаче е първото, което анализира текстовете от психологическа перспектива, и навярно първото, което може да разреши казуса веднъж завинаги.

Дългогодишният изследовател на Шекспир Брийн Хамънд, професор по английска литература в университета в Нотингам вече похвали двамата си колеги за научния им подход. Според него фактът, че Бойд и Пенебейкър не са литературоведи прави изследването им по-обективно от доста от литературните разработки.

Самият Хамънд е изследвал преди 5 години от литературна перспектива „Двойна измама“ и е също е стигнал до заключението, че пиесата е на Шекспир. Сега обаче се съмнява, че и новото проучване ще сложи точка на спора. „Хората, които не вярват, че текстът е написан от Барда, няма просто да си легнат и да умрат“, заключава той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС